Kantoni i entiteti će imati priliku da se izjasne o kvaliteti zraka u zatvorenom

0
Radiosarajevo.ba
Kantoni i entiteti će imati priliku da se izjasne o kvaliteti zraka u zatvorenom
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Zagađenje zraka u Sarajevu

U Kantonu Sarajevo, Bosansko-podrinjskom, Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom, Posavskom te Tuzlanskom kantonu, rezoluciju su svojim vladama uputili zastupnici i zastupnice većeg broja stranaka. U ostalim kantonima, kao i u RS-u rezoluciju će uputiti uskoro.

Da bi uspjeli ovu važnu Rezoluciju poslati na svim nivoima, važna je podrška programa "Više od kvote" koji provodi WFD u BiH a koji je okupio veći broj političara i političarki koji su na ovom problemu radili već godinu i po dana.

Svojevrsna politička koordinatorica ova akcije je Sanela Klarić, zastupnica Naše stranke, koja je Rezoluciju podnijela u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Klarić ukratko objašnjava šta ova Rezolucija podrazumijeva:

“S obzirom na činjenicu da ljudi preko 90 posto vremena provode u zatvorenom prostoru, gdje je koncentracija zagađujućih materija dva do pet puta veća nego na otvorenom, neophodno je da se zagađenjem zraka u zatvorenom počnemo sistemski baviti. S pandemijom virusa SARS COV-2, zbog primoranosti da se više vremena provodi u zatvorenom prostoru, pitanje kvaliteta unutrašnjeg zraka postaje još relevantnije. Pogotovo za djecu, koja su inače najosjetljivija na zdravstvene posljedice zagađenja zraka“, kazala je Klarić.

Sanela Klarić - undefined

FOTO: Facebook: Sanela Klarić

Ovom Rezolucijom, ako bude usvojena, kantonalne i entitetske vlade se obavezuju da u roku jedne godine od njenog usvajanja donesu neophodnu legislativu kojom bi bili propisani normativi i standardi koji bi se morali poštovati kad je ova oblast u pitanju. Reguliralo bi se sve, od izgradnje do pedagoških standarda.

Argumentaciju za Rezoluciju Klarić nalazi u naučnoj Studiji o kvalitetu zraka u obrazovnim institucijama u Kantonu Sarajevo i knjizi o zdravstvenim ekonomskim i zakonodavnim aspektima ovog problema koji su objavljeni u maju 2021. godine na kojim je radio interdisciplinarni tim stručnjaka iz BiH.
Rezolucija je simbolično podnijeta uoči Svjetskog dana zaštite okoliša koji se obilježava danas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije