Sanel Buljubašić: Ispadi mogući i ubuduće, važno sačuvati stabilan energetski sistem

7
Radiosarajevo.ba
Sanel Buljubašić: Ispadi mogući i ubuduće, važno sačuvati stabilan energetski sistem
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Sanel Buljubašić

Neviđeni kolaps elektroenergetskog sistema - na dva sata paralizirana Bosna i Hercegovina, Crna Gora i dio Hrvatske. O uzrocima i posljedicama, važnosti sistema i normalizaciji za Dnevnik 2 govorio je generalni direktor Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić.

Trenutno stanje s opskrbom električnom energijom je, kaže, u potpunosti stabilno. Navodi kako je u opticaju 730 megavata te se nada da će u narednih nekoliko sati u pogon u potpunosti biti puštena i Termoelektrana Tuzla. Dva bloka u Termoelektrani Kakanj već ulaze u sistem.

"Što se tiče hidroelektrana, sva tri hidroagregata su u pogonu i jako brzo su bila u funkciji - čim se uspostavio interkonektivni dalekovod na 400 kV naponu. Želim zahvaliti ljudima u Elektropriredi koji su u koordinaciji s Nezavisnim operatorom sistema danas besprijekorno radili na rješavanju ove problematike i, naravno, da se izvinim našim potrošačima što se ovo danas desilo”, rekao je Buljubašić.

Preminuo stand-up komičar Bob Newhart

Preminuo stand-up komičar Bob Newhart

Istakao je kako su ovakve situacije moguće i ubuduće, te da je, stoga, od izuzetne važnosti voditi računa o stabilnosti energetskog sistema i energetskih postrojenja u Bosni i Hercegovini, što će značiti i stabilnu proizvodnju.

Buljubašić je objasnio kako je uzrok današnjeg kolapsa prekid u interkonektivnim dalekovodima.

“Kada imate pad na 400 kV dalekovodu, onda padaju i niži dalekovodni sistemi - 220 kilovoltni, 110 kilovoltni, onda ne možete uspostaviti ni balans između potrošnje i proizvodnje. Važno je naglasiti da su prije ovoga svi proizvodni kapaciteti Elektroprivrede BiH bili u pogonu, u punom kapacitetu i ne možemo reći da je to stvar Elektroprivrede BiH”, poručio je Buljubašić.

Električni kvar paralizirao regiju: Nesvakidašnji kolaps uzdrmao BiH, Hrvatsku i Crnu Goru

Električni kvar paralizirao regiju: Nesvakidašnji kolaps uzdrmao BiH, Hrvatsku i Crnu Goru

Prema njegovim riječima, u narednih nekoliko sati Elektroprivreda BiH će, vjerojatno, radi stabilne opskrbe kupaca morati dokupiti određenu količinu električne energije.

"Jako je bitno naglasiti da je u jednom ovako ozbiljnom ispadu Elektroprivreda BiH jako brzo reagovala u koordinaciji s Nezavisnim operatorom sistema da se ponovo uspostavi stabilnost na energetskom sistemu. Tražiti krivce u ovom trenutku bilo bi jako nezahvalno - pustit ćemo da to odradi struka u narednom periodu”, rekao je Buljubašić.

Dodao je i kako su netačne informacije da je došlo do havarije u Termoelektrani Tuzla. Crni dim iz dimnjaka Termoelektrane je sasvim normalan u ovakvim ispadima, naglasio je Buljubašić, prenosi FTV.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije