Sandžak kao autonomna prekogranična regija

Radiosarajevo.ba
Sandžak kao autonomna prekogranična regija


Narod štiti država i to je jedno od najvećih dostignuća savremene civilizacije. Država je prvi obruč zaštite jednog naroda, njegovih individualnih, kolektivnih prava i sloboda, izjavio je danas u Sarajevu muftija sandžački i član Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU) Muamer ef. Zukorlić.

Govoreći kao uvodničar redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca - Krug 99 o temi "Izazovi , identiteta - Bošnjaci između vjerske skupine i nacije", s posebnim osvrtom na pitanje kuda ide Sandžak, Zukorlić je podsjetio da svi autohtoni narodi Evrope imaju svoje nacionalne države te da je nesporna činjenica da Bošnjaci to nemaju.

Institucionalna nedovršenost Bošnjaka

"Institucionalna nedovršenost bošnjačke nacije, te isto tako i nedovršenost države BiH, itekako imaju implikacije na brojna otvorena pitanja u bošnjačkom narodu općenito, a, također, i u Sandžaku i među Bošnjacima Sandžaka", kazao je Zukorlić, navodeći da nepostojanje nacionalne države Bošnjaci nastoje nadomjestiti jačanjem nacionalnih institucija u čijem je fokusu zaštita njihovih elementarnih prava i interesa.

Zukorlić smatra da su vjerske institucije treća i najslabija karika odbrane nacionalnih interesa, ali i da su, posmatrano u slučaju Bošnjaka i u historijskom kontekstu, sačuvale kontinuitet djelovanja, bivajući surogat drugih nedostajućih nacionalnih institucija

Generalno, najvišim nacionalnim interesom bošnjačkog korpusa u cjelini (u BiH, Sandžaku i dijaspori) ocijenio je očuvanje BiH kao jedinstvene države na dobrobit svih njenih naroda, "jer se vlastito dobro ne može graditi na tuđoj nesreći".

Kada je Sandžak u pitanju, Zukorlić smatra da bi status autonomne prekogranične regije, organizirane prema evropskim standardima koji podrazumijevaju decentralizaciju vlasti i regionalizaciju država, bio dobro rješenje.

‘Moja kandidatura je pobuna’

"To je način da se sačuva integritet i Srbije i Crne Gore i da se ne ugrožavaju granice,"  kazao je  uvodničar, naglašavajući da takvo rješenje doprinosi stabilnosti regiona u cjelini, te "da takvo rješenje treba tražiti putem dijaloga, koji zvanični Beograd zasad ignorira, nastojeći zadržati apsolutnu kontrolu nad Sandžakom".

Kako je javila Fena, odgovarajući na novinarski upit o motivima za kandidaturu za predsjednika Srbije, Zukorlić je kazao:

"Moja kandidatura je pobuna protiv brutalnog osporavanja elementarnih prava Bošnjacima Sandžaka, kršenja tih prava i permanentne diskriminacije."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije