Sana stvara nevolje u Prijedoru, mještani zabrinuti i spremni na najgore

Radiosarajevo.ba
Sana stvara nevolje u Prijedoru, mještani zabrinuti i spremni na najgore
Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija / Mještani ulice Ive Andrića u Gomjenici optužuju nadležne

Sana je zaplavila nekoliko ulica u prijedorskom naselju Tukovi koje se nalazi uz obalu rijeke. Mještani javljaju da su im veliki problem i površinske vode.

"S jedne strane Sana pristiže, a ujedno nam izbijaju i površinske vode. Vraća se sve nazad kroz šahtove i kanalizaciju. Mještani koji žive u nižim dijelovima naselja podigli su stvari i spremaju se za najgore. Veliki broj mještana je izvezao auta na glavnu ulicu Prijedor – Sanski Most jer ne smijemo ih drzati u dvorištima ako nas zaplavi veći talas. Znamo da su najavili stagnaciju vodostaja, ali mi više ništa ne vjerujemo i pred nama je neizvjesna noć", poručili su mještani Tukova. 

Poplave / Mještani tvrde da je ovo naselje žrtvovano kako bi se spasio centar Prijedora
Gradonačelnik Milenko Đaković rekao je novinarima kasno sinoć, nakon tročasovnog zasjedanja Štaba, da je traženje ovog odgovora duže trajalo zbog potencijalne bojazni da nije došlo do oštećenja ribnjaka Saničani, što bi, kako je ocijenio, moglo izazvati mnogo veći akcident na području grada.
 
Prijedor/ Povratničko naselje Donji Garevac: Nepoznat razlog rasta vodostaja Gomjenice

"Pošto parametri koje sada dobijamo govore da polako pada i Sana, nadamo se da će protokom i smanjenjem rijeke Sane doći do isticanja i ove kritične vode koja je potapala taj prostor", rekao je Đaković.

Odbrambeni nasipi i vreće sa pijeskom postavljeni su na više lokacija u naseljima Raškovac, Tukovi, Stari Grad, Vrbice i Gomjenica, za šta je od "Voda Srpske" dobijeno još 5.000 vreća koje su tokom noći punjene i odvožene na kritične lokacije.

Vodostaj Sane je u blagom padu i jutros iznosi 489 centimetara. 
 
Više o aktuelnoj situaciji u BiH u vezi poplava možete pročitati na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije