Samo u Tuzli jučer obilježena godišnjica smrti Zmaja od Bosne

Radiosarajevo.ba
Samo u Tuzli jučer obilježena godišnjica smrti Zmaja od Bosne
Foto: Arhiv / Dan kada je Zmaj od Bosne otišao u legendu

U organizaciji Udruženja Zmajevo srce iz Tuzle jučer su obilježene 184 godine od smrti Husein-kapetana Gradaščevića, u narodu poznatijeg kao Zmaj od Bosne.

Na mjestu gdje je Husein-kapetan 5. februara 1831. godine imenovan za vođu Pokreta za samostalnost, u konaku Mahmud-bega Tuzlića, postavljena je i spomen-ploča u čast Husein-kapetana.

Iz udruženja su istakli kako se nadaju da će oni koji odlučuju o sudbini ovakvih objekata konačno preduzeti nešto kako bi se spriječilo totalno urušavanje konaka Mahmud-bega Tuzlića, poručio je Omer Isović iz Udruženja. Inače, objekt danas u ruševnom i jako zapuštenom stanju.

Selim Bešlagić, koji je zajedno sa Mirnesom Ajanovićem postavio simboličnu spomen-ploču istakao je da je Husein-kapetan jedna od naših najznačajnijih historijskih ličnosti i da zaslužuje mnogo bolji tretman. Poručili su kako se nadaju da će ovo historijsko mjesto u dogledno vrijeme biti obnovljeno .

"Zbog svog djelovanja, Zmaj od Bosne je bio mnogo cijenjen i među pravoslavnim i katoličkim stanovništvom jer je za svoje kapetanije i vladavine omogućavao i podržavao izgradnju vjerskih i obrazovnih institucija. Gledajući današnju situaciju, mnogo ima sličnosti sa ondašnjim prilikama. I danas je puno izdajica i unutrašnjih neprijatelja Bosne, baš kao što ih je imao i Husein-kapetan Gradaščević koji su između ostalog i doprinijeli tome da ustanak bude ugušen. No , te izdajice Bosne su također tragično završile, baš kao što će i ove današnje", rekao je Ajanović.

Iz Udruženja su saopćili kako je žalosno što je jedino u Tuzli obilježena godišnjica smrti Zmaja od Bosne, a čak se ni u rodnom Gradačcu nadležni nisu udostojili da se na adekvatan način prisjetimo velikog Husein–kapetana.

Husein-kapetan Gradaščević rođen je 31. augusta 1802. u Gradačcu, a preminuo je 1834. godine u Istanbulu, gdje je i pokopan na mezarju Ejup.

Ostaće vječno zapisan i zapamćen njegov razgovor sa Turskim beglerbegom:
Beglerber: Nema više Bosne, a neće biti ni Bošnjaka Huseine... Gineš za državu koja nikad nije postojala niti će postojati
Husein-kapetan Gradaščević: Biće Bosne beglerbeže i Bošnjaka u njoj, bili su prije vas i ako Bog da bit će i poslije vas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije