Samo u BiH: Dva gradonačelnika sjede u istoj fotelji, niko ne zna riješiti slučaj

1
Radiosarajevo.ba
Samo u BiH: Dva gradonačelnika sjede u istoj fotelji, niko ne zna riješiti slučaj
Nezavisne novine / Ljubiša Ćosić i Nenad Vuković

Nijedna od institucija u Bosni i Hercegovini još nema odgovor na pitanje kako raspetljati situaciju u Istočnom Sarajevu, s obzirom na to da u ovom trenutku i Ljubiša Ćosić, novoizabrani gradonačelnik Istočnog Sarajeva, i Nenad Vuković, aktuelni gradonačelnik ovog grada, imaju certifikate za obavljanje tog posla.

Naime, Ćosić je certifikat o preuzimanju mandata preuzeo u utorak i od tog dana mu zvanično počinje teći mandat, međutim, Vukoviću mandat ističe tek u martu 2021. godine i on se i dalje nalazi na čelu ovog grada, pišu Nezavisne.

I dok Ćosić tvrdi da po zakonu njemu pripada mandat i traži primopredaju dužnosti, Vuković ističe da je evidentno problem pravne prirode i da se ne radi o političkom prepucavanju, već o tome da je neophodno naći rješenje koje neće proizvesti pravne posljedice.

Ono što zabrinjava jeste da niti jedna institucija u BiH nema odgovor na pitanje ko je zaista gradonačelnik i da li treba ili ne treba da se izvrši primopredaja ili ipak treba sačekati mart 2021. godine, kada Vukoviću ističe mandat.

"Pisali smo tri puta CIK-u, jednom Narodnoj skupštini Republike Srpske i jednom Ministarstvu uprave i lokalne samouprave i ni iz jedne institucije nemamo odgovor. To govori da je pitanje vrlo složeno i da institucije BiH i Republike Srpske ne mogu da napišu da treba ovako ili onako", rekao je Vuković, ne želeći da prognozira kako će se situacija dalje odvijati.

S druge strane, Ćosić tvrdi da je zakon na njegovoj strani, ali isto ističe da nema odgovora od institucija koje bi trebalo da budu nadležne za to pitanje. Također, navodi i to da je Vukoviću mandat dodijeljen od strane CIK-a po tadašnjim zakonima, ali da je kasnije usvojena nova regulativa koja je na snazi i koja govori da on treba da preuzme dužnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije