Samo u BiH: Direktor bolnice umjesto medicinskih kupio naočale - za varenje

1
Radiosarajevo.ba
Samo u BiH: Direktor bolnice umjesto medicinskih kupio naočale - za varenje
Foto: EPA-EFE / Ilustracija (na slici nije bolnica u Sarajevu)

Direktor bolnice Sveti Apostol Luka u Doboju Mladen Gajić, koji je optužen za nesvjestan rad u službi u vezi sa nabavkom medicinske opreme tokom pandemije virusa korona u RS-u, pristao je na 10 mjeseci zatvora te je već samoinicijativno isplatio 82.320 KM odštete za štetu pričinjenu budžetu grada Doboja.

Potvrđeno je to danas u banjalučkom Okružnom sudu na ročištu Gajiću na kojem su pročitani detalji sporazuma o priznanju krivice koji je on zaključio s tamošnjim javnim tužilaštvom u kome je pristao na navedenu kaznu.

Kako je rečeno, Gajić je uradio reprogram kredita da bi gradu Doboju isplatio pomenutu odštetu.

Vanredno obavještenje iz Vodovoda: Veliki dio Sarajeva bez vode zbog novog kvara!

Vanredno obavještenje iz Vodovoda: Veliki dio Sarajeva bez vode zbog novog kvara!

Gajića tužilaštvo tereti da je sproveo postupak javne nabavke zaštitnih odijela i maski za potrebe bolnice, kao i JU Dom za starija lica Doboj pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja o nabavci, ukupne vrijednosti 136.918 KM sa PDV.

'Respiratori': Ponude stizale mailom, neke količine prepravljene hemijskom olovkom

'Respiratori': Ponude stizale mailom, neke količine prepravljene hemijskom olovkom

Dodaje se da je optuženi, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa i propuštanjem nadzora, koji se ogleda u tome da je umjesto ugovorene medicinske isporučena nemedicinska roba, oštetio budžet grada Doboja za 82.320 KM. Radi se o razlici između nabavne i krajnje prodajne cijene.

Gajić je ugovor o nabavci zaštitnih odijela i maski zaključio sa agencijom Travel 4 fun d.o.o Banjaluka, koja nije ispunjavala kvalifikacione uslove za učešće u predmetnoj nabavci, jer se radi o putničkoj agenciji. Umjesto ugovorene medicinske robe, isporučena je nemedicinska roba: "Umjesto zaštitnih odijela isporučena su odijela bez adekvatne zaštite i deklaracije, a umjesto profesionalnih zaštitnih naočara, naočare za varenje", kazala je danas republički tužilac Sanja Tadić – Stojisavljević.

Ukoliko Okružni sud Banjaluka prihvati sporazum i Gajić bude osuđen, ovo će biti prva presuda u aferi "korona ugovori". Tamošnje javno tužilaštvo još uvijek vodi istragu protiv bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislava Zeljkovića i drugih koji se takođe sumnjiče za brojne zloupotrebe u postupcima javnih nabavki tokom pandemije, piše Srpskainfo.

Gajić se neposredno nakon puštanja iz pritvora, u fazi istrage, vratio na mjesto direktora dobojske bolnice, a inače je i odbornik u Skupštini grada Doboj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije