Samo tri kantona u potpunosti ispunila zahtjeve MMF-a

Radiosarajevo.ba
Samo tri kantona u potpunosti ispunila zahtjeve MMF-a

Federalni premijer Mustafa Mujezinović sastao se danas sa kantonalnim premijerima i ministrima finansija.

Cilj sastanka sa predstavnicima deset kantona bio je analiza izvršenja obaveza po kreditnom aražmanu Bosne i Hercegovine sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Prema analizi Federalnog ministarstva finansija vlade i skupštine tri kantona, usvojili su rebalansirane budžete koji su u potpunosti prihvatljivi sa aspekta pisma namjere upućenog MMF-u.

Isti broj kantona, usvojio je budžete koji su prihvatljivi uz određene korekcije. One se tiču umanjenja stavki po osnovu plaća, transfera za invalide i civilne žrtve rata, kao i umanjenja po osnovu tekućih transfera.

U preostala četiri kantona rebalasnirani budžeti usvojeni su na vladama a kako je rečeno na sastanku, njihovo usvajanje u skupštinama tih kantona očekuje se do 31.8. kada i ističe rok koji je postavio Međunarodni monetarni fond.

Kako je kazao premijer Mujezinović, cilj je da kantonalne vlade što prije dođu do sredstava koja su pristigla po prvoj tranši kreditnog aranžmana, te da nakon toga donesu odluke o kreditnom zaduženju.

Mujezinović je istakao i kako će insistirati na izradi nacrta zakona o plaćama na nivou Federacije BiH kako bi se one ujednačile i ublažila njihova trenutna disproporcija, saopšteno je iz Vlade Federacije BiH.

Sastanku su prisustvovali i zamjenik premijera i federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda, federalni ministar unutrašnjih poslova Muhidin Alić, federalni ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević i federalna ministrica obrazovanja i nauke Meliha Alić.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije