Samardžić: I Dodik i opozicija u RS-u su samo Putinova peta kolona

9
Radiosarajevo.ba
Samardžić: I Dodik i opozicija u RS-u su samo Putinova peta kolona
FOTO: Radiosarajevo.ba / Samardžić o Dodiku i Trivić

Pušta li Aleksandar Vučić Milorada Dodika "niz vodu"? Umjesto čestitki Dodiku - iz Beograda muk. Vučićevo 'odricanje' Dodika... Samo je dio naslova u vrlo uzavreloj atmosferi u "trećem poluvremenu" Općih izbora u BiH. 

Dodik je osvojio manje glasova od njegove stranke, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), ali je u prednosti ispred Jelene Trivić koja je prerano slavila, sa sve notornim Bajom Malim Knindžom!? Ona tvrdi da su izbori pokradeni. I danas će, vele, na ulice. 

Da li Beograd, zaista, okreće leđa Banjoj Luci? Hoće li se ponoviti scene Vučića i Tomislava Nikolića sa crnim kesama iz 2012.?

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

Jasno je ko će biti predsjednik RS: Je li okončana utrka za mjesto njegovih zamjenika?

Jasno je ko će biti predsjednik RS: Je li okončana utrka za mjesto njegovih zamjenika?

Prof. dr. Nikola Samardžić, historičar i ugledni beogradski historičar, profesor Filozofskog fakulteta Beograd kaže da je opozicija Dodiku je, zajedno s njim, Putinova peta kolona u Bosni i Hercegovini. 

"Trivić je samo za Vučića promena, i on verovatno jedini zna, kakav je smisao i sadržaj te promene. Smisao Bosne i Hercegovine kao moderne države, uveren sam, je da bude vezivno tkivo jugoslovenskih naroda, područje njihove zajedničke kulture i načina života, i činilac nezavisnosti od malignih stranih sila. U stvarnosti u kojoj članovi Predsedništva zastupaju interese Rusije i Turske, a Komšić sopstveni budući da je izgubio politički legitimitet, BiH je višestruko razvaljena, i time je besmisao Vućićevog uticaja dodatno naglašen", ocijenio je Samardžić.

Dodaje da Vučić postaje nevažan i Zapadu i Rusiji, onom dinamikom kojom on sve očiglednije postaje uveren da je činilac u planetarnim međunarodnim odnosima. 

"U tom smislu, Trivić i Dodik postaju samo simboli jedne promašene politike, koja će biti pobednička sve dok Brisel i Vašington budu postupali povlađujući logici te politike. Trivić očigledno nije svoja, nije sama, potvrđujući tu nesamostalnost svojim žalosnim nastupima i stavovima iz pećinskog doba. Da zaključim, ne delim Bosnu, niti je spajam, samo ulazak svih u EU poništiće sve njene podele i apsurde, ali je Vučićev uticaj replika razarajućeg uticaja koji se osećao na Zapadu poslednjih deset godina, u kojima je Putin ovladao segmentima njihove javnosti i institucija", zaključio je Samardžić u razgovoru za Radiosarajevo.ba. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije