Salkić s udruženjima žrtava genocida: Osuda veličanja ratnih zločinaca

Anadolija
Salkić s udruženjima žrtava genocida: Osuda veličanja ratnih zločinaca

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, danas se u Banjoj Luci sastao sa predstavnicama udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida u Srebrenici, Podrinju i drugim gradovima u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz kabineta potpredsjednika RS-a.

Na sastanku je istaknuta opredijeljenost za zajedničku borbu u traganju za istinom i pravdom, te na širenju istine o počinjenim zločinima u BiH, a posebno kada je u pitanju sudski dokazani i presuđeni genocid počinjen nad Bošnjacima u “zaštićenoj zoni“ Ujedinjenih nacija Srebrenica, a u kojem su učestvovali vojska i policija RS-a.

“Potpuno smo opredijeljeni da treba nastaviti procesuirati one koji su počinili zločine, kako bi bili kažnjeni, a žrtve i njihove porodice doživjele satisfakciju. S druge strane, osuđujemo sve one koji negiraju sudski dokazani i presuđeni genocid i one koji veličaju ratne zločince, vrijeđaju žrtve, dodjeljuju priznanja ratnim zločincima i daju nazive ustanova po imenima zločinaca. Mislimo da će oni koji negiraju počinjeni genocid, uskraćuju prava preživjelima, a kroz javno djelovanje, politiku i obrazovni sistem, ratne zločince predstavljaju kao heroje, biti u historiji stavljeni na stub srama"je Ramiz Salkić, te dodao:

“Takav odnos i stavovi, koji nigdje u civiliziranom svijetu nemaju podršku, imat će dugoročne posljedice na buduće generacije. Negiranje genocida, vrijeđanje žrtava i veličanje ratnih zločinaca, predstavlja završnu fazu u činjenju genocida, i obaveza svih nas je da se borimo protiv takvih ideologija i pojedinaca koji ih provode. Vjerujemo da će se u vremenu koje dolazi u ovom entitetu pojaviti ljudi koji su spremni pogledati istini u oči, prihvatiti sudske presude, priznati genocid, distancirati se od ratnih zločinaca i uputiti iskreno izvinjenje i podršku porodicama žrtava.“

Sastanku su prisustvovale Munira Subašić i Kada Hotić, predstavnice Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa", Šuhra Sinanović i Kadefa Rizvanović iz Udruženja "Žene Podrinja – Bratunac", Nura Begović iz Udruženja "Žene Srebrenice", Munevera Avdić i Semina Alekić iz Udruženja "Vrbanja" iz Kotor Varoša, Ema Čekić iz Udruženja porodica nestalih Vogošća i Zekija Avdibegović iz Udruženja porodica nestalih Ilijaš.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije