Salkić: Rezultati popisa predstavljaju poraz politike etničkog čišćenja

Anadolija
Salkić: Rezultati popisa predstavljaju poraz politike etničkog čišćenja
/ Anadolija
Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda, izjavio je danas da objavljeni rezultati popisa odražavaju stanje na terenu.

"Ne možemo imati više nego što se ljudi prijavilo i popisalo. Rezultati su pokazali da nema razloga da niko ni od koga strahuje niti ima mogućnosti da bilo ko koga preglasava. Kada je u pitanju ovaj entitet, sigurno da je poražena politika etničkog čišćenja i da je poražena politika po kojoj je trebalo biti 90 i više posto Srba, a manje od 10 posto nesrba kako bi se nastavila provoditi secesionistička politika", rekao je Salkić.

Istakao je da danas objavljeni rezultati popisa pokazuju da se desio i proces povratka.

"Ne onako kako smo mi željeli, ali sigurno puno bolje nego kako su drugi očekivali", rekao je Salkić.

Na pitanje kako komentariše da su rezultati popisa objavljeni uprkos protivljenju institucija RS i predstavnika ovog entiteta u zajedničkim institucijama, Salkić je odgovorio da nisu RS samo Srbi, nego i Bošnjaci koji žive u ovom entitetu, prihvataju ustavni sistem takav kakav jeste i ne protive se objavi rezultata popisa.

"Ne vidim što se toliko pridaje važnost tome što se neko buni. Ovo je urađeno u skladu sa zakonom, metodologijom koja je ranije dogovorena, to što se nekom ne sviđaju rezultati popisa, pa evo i meni se ne sviđaju. U Bratuncu je živjelo 64 posto Bošnjaka, sad ne živi - zato što su neki protjerani, neki ubijeni, neki otišli. Isto je tako i sa Zvornikom, Srebrenicom i desetinama drugih gradova u ovom entitetu koji ovim popisom nisu više gradovi gdje su Bošnjaci većina već su gradovi gdje su sad Srbi većina. Nama se to ne sviđa i nismo sretni, ni zadovoljni zbog toga", izjavio je Ramiz Salkić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije