Salkić: 'Majka Hava Tatarević ne smije biti žrtva sistema'

Radiosarajevo.ba
Salkić: 'Majka Hava Tatarević ne smije biti žrtva sistema'

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Ramiz Salkić uputio je pismo premijerki bh. entiteta RS Željki Cvijanović u kome traži da se u najkraćem roku ispravi nepravde koja se čini prema Havi Tatarević, čijih su šest sinova i muž ubijeni u Prijedoru u ljeto 1992. godine, piše Fena.

Salkić je pismom reagirao na, kako je naglasio, diskriminirajuću odluku Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS koje je ukinulo pravo na invalidninu za civilne žrtve rata Havi Tatarević.

U pismu je napisao da obrazloženje za ukidanje prava na invalidninu predstavlja jedan od najgrubljih primjera kršenja prava žrtve te da je "teško povjerovati da su odgovorni u nadležnom ministarstvu u Vladi RS spremni negirati sudske presude, prethodne odluke i najvažniju činjenicu da je Hava Tatarević izgubila šest sinova i muža, i da se danas pokušava negirati njeno elementarno pravo na minimum sredstava za život kao naknada za izgubljene sinove".

"Gospođo Cvijanović, pokušajte se bar na trenutak, kao majka i supruga, staviti u poziciju majke i supruge Have Tatarević kada budete analizirali ovaj slučaj i kada budete planirali poduzeti mjere za ispravljanje ove nepravde", naveo je Salkić.

Pozvao je Cvijanović da temeljito istraži problem majke Have Tatarević i u najkraćem periodu ispravi administrativnu nepravdu koja joj je počinjena.

"Pozivam Vas da naložite nadležnom ministarstvu da se učini sve potrebno da majka Hava Tatarević dobije pravičnu naknadu, koja joj po zakonu pripada, i da u miru proživi starost ne izlažući se dodatnom stresu i patnjama kroz koje je prolazila svih ovih godina", ističe Salkić.

Također, izražava sumnju da se pokušavaju u nadležnim institucijama entiteta RS, preko slučaja majke Have Tatarević, revidirati činjenice o ubistvu i stradanju Bošnjaka u Prijedoru i RS.

"Majka šest ubijenih sinova Hava Tatarević ne smije biti žrtva sistema. Ovaj slučaj predstavlja upozorenje i nadležnim federalnim i kantonalnim organima i institucijama kako povratnici u bh. entitet RS moraju zadržati zakonska prava koja im pripadaju i da se sistemski mora ovo pitanje riješiti", upozorio je Salkić, saopšteno je iz Kabineta potpredsjednika Narodne skupštine RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije