Salkić: Jedan od najvećih problema u RS-u je sistemska diskriminacija Bošnjaka

Anadolija
Salkić: Jedan od najvećih problema u RS-u je sistemska diskriminacija Bošnjaka
Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, danas je u mjestu Kotor kod Kotor Varoša, prisustvovao Edukativnim susretima uposlenika Islamske zajednice s područja Muftijstva banjalučkog.

Iz kabineta potpredsjednik RS-a navode da je Salkić razgovarao s Osmanom ef. Kozlićem, muftijom banjalučkim i imamima s područja ovog muftijstva, a prisustvovao je i promociji Kur'ana s prijevodom Nurke Karamana.

U obraćanju, potpredsjednik se zahvalio muftiji Kozliću, te poručio da je Islamska zajednica jedan od najvažnijih temelja očuvanja identiteta Bošnjaka u ovom entitetu, cijeloj Bosni i Hercegovini i dijaspori. Salkić je prisutne upoznao s aktuelnom političkom situacijom i izazovima koji se nalaze pred Bošnjacima na području ovog entiteta. Istaknuto je da je sistemska diskriminacija, kojoj su izloženi Bošnjaci, ali i drugi nesrbi, jedan od najvećih problema.

Diskriminacija se, prije svega, provodi kroz negiranje identiteta i negiranje bosanskog jezika. Prisutna je i diskriminacija u procesu zapošljavanja i zastupljenosti u javnim institucijama i vladinim agencijama, a njen cilj je raseljavanje Bošnjaka zbog nemogućnosti obezbjeđivanja egzistencije. Javni mediji u ovom entitetu rade protiv Bošnjaka i svega što je bošnjačko, predstavljajući Bošnjake kao otvorenu prijetnju ovom entitetu. Sve ovo se čini s ciljem usporavanja uspostavljanja veza među građanima različite nacionalnosti u ovom entitetu“, kazao je Salkić.

Naglasio je da odgovor na ovakve negativne pojave treba biti istrajna borba za jednaka prava svakog građanina u entitetu RS-a, ali i cijeloj BiH.

"Kada uzmemo u obzir cjelokupnu situaciju i dosadašnji odnos, želim da naglasim da nama niko ništa neće pokloniti, nego da se trebamo izboriti za naša prava. Takve su okolnosti nametnute. Zato, pozivam sve da se zajednički borimo za uklanjanje sistemske diskriminacije, a sve je to moguće ako Bošnjaci budu politički jaki i ostvare potpunu političku afirmaciju. Samo politički jaki i potpuno politički afirmisani Bošnjaci u Banja Luci su garancija za uklanjanje sistemske diskriminacije. Zbog toga, trebamo učiniti sve na animiranju naših građana koji žive trenutno izvan BiH da se registruju i učestvuju u demokratskim procesima u našoj domovini", istakao je Salkić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije