Reakcije / Salkić: Da živimo u normalnom društvu, direktor i ministar bi dali ostavke

28. 01. 2020. u 16:00:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 300

Skandalozna fotografija učenika srpske nacionalnosti u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici, na kojoj, nakon proslave slave Sveti Sava, veličaju četnike, odraz je stanja i ambijenta u kojem djeca Bošnjaka u ovom gradu, ali i u drugim gradovima u ovom entitetu žive i pohađaju nastavu, izjavio je danas Ramiz Salkić, potpredsjednik RS.

Istakao je da ovakve fotografije nisu plod dječije mašte, nego odraz promišljanja i stavova njihovih porodica, Srpske pravoslavne crkve, medija i onoga što im nudi vlast u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Obrazovni proces i škole su pravoslavizirane i one imaju za cilj da se stvore i na ovim načelima obrazuju nove generacije, koje će biti ubijeđene da je osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić srpski heroj, a da u Srebrenici nije počinjen genocid nad bosanskim muslimanima Bošnjacima, niti da su Srbi počinili druge teške zločine. Slika ovih učenika govori više od hiljadu riječi i ona svima nama poručuje da je krajnje vrijeme da se poduzmu konkretni i drastični koraci protiv onoga što se danas nudi u obrazovnom procesu u ovom entitetu”, kazao je Salkić.

Srebrenica: Djeca veličala četnike u školskoj učionici!

Sramotne scene zabilježene su danas tokom proslave krsne slave Svetog Save u osnovnoj školi u Srebrenici. Tokom proslave, u učionici pravoslavne vjeronauke, učenici su se sa četničkim obilježjima "pohvalili" na društvenim mrežama. Autentičnost fotografije još uvijek nije potvrđena, no večeras je informacije o ovom incidentu podijelio i bivši načelink Srebrenice Ćamil Duraković.

Naglasio je da je ovo još jedna jasna poruka OHR-u, OSCE-u i drugim međunarodnim organizacijama i institucijama da obustave saradnju i prestanu davati bilo kakvu podršku projektima u obrazovanju ovog entiteta sve dok se obrazovna politika i pristup istini i pravdi ne promijeni, te dok se ne uspostave standardi po kojima će sva djeca biti jednako tretirana i imati ista prava.

“Nastavak obilježavanja slave Sveti Sava u školama u ovom entitetu u budućnosti samo će produbljivati međuetnički jaz i zbog toga to obilježavanje mora prestati, a na to ukazuju i fotografije iz Prve osnovne škole u Srebrenici. Ove slike su još jedan od argumenata na strani potrebe donošenja ili nametanja zakona o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca. Što se prije zakon donese i počne snažno implementirati, veće su šanse za ozdravljenje i otrežnjenje onih koji žive u mitovima i zabludama”, rekao je Salkić.

Naveo je i da je konstantno tolerisanje incidenata, provokacija i raspirivanja mržnje, počev od provokacija u Potočarima i Bratuncu tokom Badnje večeri, lijepljenja slika ratnog zločinca Mladića, pa do veličanja četnika, poraz civiliziranog svijeta, ali i vjetar u leđa drugim potencijalnim počiniocima.

U Evropi i civiliziranom svijetu nezamislivo je da se u gradu u kojem je počinjen genocid, veličaju i slave počinioci genocida i na najgrublji način vrijeđaju žrtve genocida i njihovi potomci. U konačnici, mi da živimo u normalnom sistemu i društvu, utemeljnom na civilizacijskim vrijednostima i sa odgovornim ljudima na čelu institucija, direktor škole u Srebrenici i resorni entitetski ministar, već bi podnijeli ostavku iz moralnih razloga zbog ovakvih dešavanja u školi. Naravno, teško je očekivati da se to desi, jer ta djeca su i odgojena po planu i programu kojeg kreira Ministarstvo, a provode direktori škola”, ukazao je Salkić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA