Salem Hatibović - osuđen za paljenje Predsjedništva BiH: Sud ima novu odluku

E. H.
Salem Hatibović - osuđen za paljenje Predsjedništva BiH: Sud ima novu odluku
Iako je Sud Bosne i Hercegovine osudio Salema Hatibovića na dvije godine zatvora zbog učešća u paljenju zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, tokom februarskih protesta 2014. godine, Apelacijsko vijeće ovog suda ukinulo je tu presudu.

Ovu informaciju za Radiosarajevo.ba potvrdili su u uredu za informiranje javnosti Suda BiH, kazavši kako je tačno da je presuda ukinuta. Kako je navedeno u objašnjenju ukidanja presude, Sud BiH nije bio nadležan u tom predmetu.

Ako se podsjetimo, Sud BiH je za slučaj paljenja Predsjedništva BiH 7. februara 2014. godine osudio Salema Hatibovića i Nihada Trnku, i to na po dvije godine zatvora. Kako je stajalo u optužnici, prema kojoj su proglašeni krivi, njih dvojica su počinili teško krivično djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine u vezi s krivičnim djelom izazivanje opće opasnosti.

Nakon ovog ukidanja presude moguće je da Sud BiH taj predmet prebaci Općinskom sudu Sarajevo i Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo, te bi epilog cijelog procesa trebao biti poznat uskoro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije