SAD zabrinuta zbog pat-pozicije u BiH

Radiosarajevo.ba
SAD zabrinuta zbog pat-pozicije u BiH

Američko državno tajništvo je saopćilo kako je "duboko zabrinuto" zbog propusta Bosne i Hercegovine da formira središnju vladu, više od pet mjeseci nakon izbora.

U utorak objavljenom saopćenju glasnogovornik Državnog tajništva P.J. Crowley kaže da ta pat-pozicija onemogućava da se zemlja pozabavi s hitnim domaćim problemima i provede reforme nužne za integraciju u evropske i euroatlantske organizacije. 

Zamjenik državne tajnice James Steinberg susreo se u ponedjeljak u Washingtonu s glavnim evropskim izaslanikom za Balkan Miroslavom Lajčakom, kako bi procijenili što je postignuto od njihovog prošlomjesečnog susreta s bh. čelnicima. 

Dva diplomata zatražila su od bosanskohercegovačkih čelnika da postignu kompromis o formiranju vlade, prenijela je VoA.

Pismo koje su uputili Steinberg i Lajčak imalo je rezultata. Jučer su stranke potpisnice Platforme odgodile sjednicu nepotpunog Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, koja je bila prvotno zakazana za četvrtak.

Ipak, platformaši okupljeni oko SDP-a dali su rok od sedam dana HDZ-u BiH i HDZ-u 1990 da izaberu delegate Doma naroda u kantonima u kojima imaju skupštinsku većinu.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije