SAD podržavaju Inzka, Dodik: 'OHR unosi nestabilnost'

Radiosarajevo.ba
SAD podržavaju Inzka, Dodik: 'OHR unosi nestabilnost'

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, govoreći u ponedjeljak pred Vijećem sigurnosti UN-a, iznio niz ozbiljnih problema koji potresaju same temelje države Bosne i Hercegovine, javlja Fena.

Komentirajući izvještaj, zamjenica američkog ambasadora pri UN-u Rosemary di Carlo, između ostaloga, rekla je kako se Sjedinjene Države nadaju da lideri BiH, koji su iskazali tako odanu službu u Vijeću sigurnosti, ipak mogu pronaći način da zajedno rade na prevladavanju unutrašnjih političkih teškoća.

"Danas se temelji historijskog Daytonskog sporazuma dovode u pitanjem prijeteći da unište brojne uspjehe koje je zemlja ostvarila. Sjedinjene Države pozivaju strane da poduzmu apsolutno svaki mogući napor i zajednički prevaziđu etničke i stranačke linije razdvajanja, da bi se održali mir i stabilnost. Sjedinjene države još jednom potvrđuju punu podršku instituciji visokog predstavnika. Slažemo se s ocjenom da nedavni zaključci Narodne skupštine RS-a predstavljaju fundamentalni izazov Daytonskom sporazumu, i najozbiljniji i uznemirujući kurs akcija kojim RS krši taj sporazum.Ove akcije u pitanje dovode spremnost RS-a da poštuje vladavinu prava, i put BiH ka Evropskoj Uniji, te ekonomskom oporavku. Visoki predstavnik ima našu punu podršku u osudi nezakonitog dovođenja u pitanje njegovih ovlasti, a isto će tako imati i našu punu podršku u koracima koje poduzme kako bi se poštovao Dayton i odbranili i sačuvali suverenitet i teritorijalni integritet BiH. U procesu smo i sami“, kazala je zamjenica američkog ambasadora u UN-u,"razmatranja naših vlastitih mjera kojima bismo podržali i zaštitili Dayton i institucije BiH, ako to bude potrebno.“

Di Carlo je također naglasila zabrinutost zbog nepostojanja državne vlade sedam mjeseci nakon izbora, dodajući da lideri BiH jednostavno moraju organizirati jaku koalicijsku vladu koja će biti sposobna da provodi reforme.

Ona je rekla da Washington brine zbog šovinističke retorike podjele, pogotovo zbog duboko uznemirujućih izjava da se genocid u Srebrenici nije dogodio, te još jednom naglasila veliku važnost nastavka saradnje s Haškim tribunalom.

"Sjedinjene Države su u potpunosti odlučne da se ispoštuje Daytonski sporazum, u potpunosti podržavaju odluke visokog predstavnika, i nadaju se i dalje da će lideri u BiH konačno ostvariti konsenzus kada je u pitanju obrana, ustav, i druge reforme neophodne za mir, stabilnost i članstvo BiH u EU-u i NATO savezu“, zaključila je Rosemary di Carlo, zamjenica američke ambasadorice u UN-u, prenosi VoA.

Milorad Dodik: Inzko nema apriori podršku UN-a

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je u izjavi Srni da visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko za svoj izvještaj nije dobio podršku kakvu je očekivao od Savjeta bezbjednosti UN, koji je pokušao da obmane netačnim interpretacijama o kršenju Daytonskog mirovnog sporazuma, prenosi Srna.

"Zato Inzko nije uputio ni na jedno relevantno mjesto u Daytonskom sporazumu na normu koja se krši, već je to samo paušalno i apstraktno pokušao da dočara Savjetu bezbjednosti, računajući da će, Savjet, kao do sada, apriori dati saglasnost za sve što radi visoki predstavnik", naglasio je Dodik.
        
Prema njegovim riječima, nije problem ni u stavu SAD koje su uporno govorile da podržavaju stavove visokog predstavnika, ali je već pomalo degutantno da ga podržavaju čak i onda kada krši zakone BiH, kao što je bilo u slučaju ukidanja odluke CIK-a i formiranje nelegalnih struktura vlasti u Federaciji BiH.

"Nama su gotovo svi stavovi poznati. Što se tiče Velike Britanije i načina na koji ona interpretira situaciju, nama je već duže poznato da ona pokušava da drži bank i da okuplja i Ameriku i druge zemlje oko negativnog pristupa, prije svega prema Srpskoj", istakao je predsjednik RS.

Komentarišući ocjenu visokog predstavnika da je u BiH i dalje očigledna potreba za međunarodnim prisustvom, Dodik je rekao da BiH pokazuje stabilnost, a da nestabilnost u BiH unose OHR, odnosno visoki predstavnik.

"Inzko čuva svoju platu i to ne možete drugačije ni shvatiti, nego kao borbu za vlastiti komfor. Venecijanska komisija je Savjetu Evrope 2005. godine rekla da je OHR mjesto problema, a ne rješenja u BiH. Čuli smo i niz relevantnih država u svijetu koje, takođe, smatraju da su odnosi u BiH naša unutrašnja stvar", naglasio je Dodik.

Predsjednik RS smatra da je Srpska neopravdano ocrnjena.

"Visoki predstavnik nas je neopravdano predstavio kao one koji ruše Dejtonski sporazum. To samo po sebi ima implikacije na naše međusobne odnose i Incko će sigurno tražiti od OHR-a da nas daleko više obaveže da bi dokazao svoje tvrdnje. Mi preko takvih paušalnih, netačnih i tendenciozno namentutih ocjena nećemo lako preći, šta god to značilo", poručio je Dodik.

Predstavnici SAD, Velike Britanije i Njemačke tokom rasprave u Savjetu bezbjednosti UN o situaciji u BiH podržali su juče rad visokog predstavnika i usprotivili se održavanju najavljenog referenduma u Republici Srpskoj, dok je ruski ambasador kritikovao izvještaj Valentina Inzka i predložio da bude razmotreno pismo koje je predsjednik RS Milorad Dodik poslao generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu.

       

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije