SAD osuđuju najavu referenduma u RS-u

Radiosarajevo.ba
SAD osuđuju najavu referenduma u RS-u

Sjedinjene Američke Države osuđuju sve aktivnosti, poput jučerašnjih aktivnosti Narodne skupštine Republike Srpske, koje dovode u pitanje legitimnost državnih pravosudnih institucija ili ih na bilo koji način potkopavaju, rečeno je Feni iz Ureda za odnose sa javnošću Ambasade SAD-a u BiH povodom zaključka Narodne skupštine Republike Srpske o referendumu.
 
"Smatramo da su jučerašnje aktivnosti nezakonite, antidejtonske i očigledno izvan nadležnosti Narodne skupštine Republike Srpske.

Poštivanje pravne države je kamen temeljac demokratskih, funkcionalnih država i predstavlja osnovnu vrijednost i za Sjedinjene Države i za Evropsku uniju.

Čvrsto vjerujemo da poštivanje Državnog suda i Ureda državnog tužioca jeste osnovna komponenta održavanja pravne države. Bilo kakvo djelovanje protiv državnih pravosudnih institucija, uključujući provođenje referenduma, dovodi u pitanje iskrenost političkih lidera Republike Srpske u vezi sa kretanjem ka evroatlantskim integracijama, saopćeno je iz Ambasade. Ovakvo kontraproduktivno djelovanje, kao i izjave i retorika protiv državnih pravosudnih institucija samo udaljavaju Bosnu I Hercegovinu od tog cilja.

Teško je razumjeti motive onih koji bi krenuli u tom pravcu.

Ukoliko vlasti u Republici Srpskoj imaju neke konkretne probleme koji se tiču državnih institucija, trebale bi raditi s tim institucijama da bi se pomoglo jačanje pravne države i rješavanje tih problema.  

Želimo istaći da oni koji poštuju pravnu državu trebaju biti oni koji daju najviše podrške državnim pravosudnim institucijama, Samo teroristi, kriminalci i korumpirani pojedinci imaju razloga da se boje Državnog suda i Ureda državnog tužioca.

Sjedinjene Države ne mogu biti prijatelj onima koji nastavljaju raditi protiv ovih institucija", kaže se u izjavi za Fenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije