Sabor: Kukić nije kandidat hrvatskog naroda

Radiosarajevo.ba
Sabor: Kukić nije kandidat hrvatskog naroda

Na trećoj sjednici Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH zaključeno je kako kandidata Predsjedništva BiH za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Slavo Kukić nema legitimitet hrvatskog naroda u BiH, stoga HNS BiH odbacuje njegovu kandidaturu. 
 
"Predsjedništvo HNS BiH traži od svih nadležnih institucija što žurniju uspostavu vlasti u BiH, poštujući demokratske principe, ustavna i zakonska rješenja, te izbornu volju sva tri konstitutivna naroda. Vjerujemo kako će ovaj put i međunarodne institucije u BiH biti u funkciji zaštite ustavno - pravnog poretka i demokratskih principa, te izgradnje BiH kao pravne države", stoji u saopštenju Ureda za odnose s javnošću HNS-a BiH. 
 
Iz HNS-a BiH upućena je podrška Borjani Krišto, kako stoji u saopštenju, jedinom legitimnom kandidatu hrvatskog naroda za dužnost predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. 
 
Predsjedništvo HNS BiH izrazilo je zabrinutost zbog učestalih istupa bošnjačkih političara u vezi formiranja vlasti u kojoj oni otvoreno traže pet pozicija, odnosno polovicu pozicija u Vijeću ministara BiH, pod izlikom "da ne budu preglasani od strane Hrvata i Srba", te tako šalju jasnu poruku kakvu BiH oni vide u budućnosti i tko bi trebao upravljati tom i takvom BiH. 
 
Predsjedništvo HNS BiH smatra da bi BiH uistinu bila država za čovjeka ona prije svega mora biti demokratska, sigurna i prosperitetna država tri jednakopravna i konstitutivna naroda, stoji u saopštenju.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije