Sjednica / Sabor IZ danas bira tri kandidata za novog reisa

21. 09. 2019. u 08:00:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 3

Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na današnjoj sjednici bira tri od četiri kandidata koji će ući u uži krug za izbor novog reisul-uleme.

Utvrđena lista: Poznato ko su kandidati za novog reisul-ulemu

Na sjednici održanoj u Sarajevu 24. augusta ove godine u skladu sa Ustavom i normativnim aktima IZ u BiH imenovana je Komisija za provođenje izbora za reisul-ulemu i Komisija za evidentiranje kandidata za reisul-ulemu.

Komisiju za provođenje izbora čine predsjednik Sabora koji je po položaju predsjednik Komisije, dva potpredsjednika Sabora, predsjednik Glavne izborne komisije IZ u BiH i predsjednik Ustavne komisije Sabora.

Po jedan najstariji sabornik iz svakog od 18 izbornih okruga IZ u BiH, uključujući domovinske zemlje (Srbija, Hrvatska i Slovenija) i dijasporu, čine Komisiju za evidentiranje kandidata za reisul-ulemu.

Zadatak Komisije za evidentiranje kandidata je bio da na području svog izbornog okruga izvrši konsultacije sa muftijom, predsjednikom mešihata, glavnim imamima, predsjednicima izvršnih odbora, sabornicima i direktorima islamskih ustanova, te da nakon toga Komisiji za provođenje izbora dostavi evidentirane kandidate sa područja svog izbornog okruga, može biti i više kandidata.

Komisija razmatra evidentirane kandidature i utvrđuje da li dostavljena propisana dokumentacija za svakog kandidata i da li evidentirani kandidati ispunjavaju uslove za poglavara u smislu odredbi Ustava i normativnih akata IZ u BiH.

Nakon što je Komisija razmotrila evidentirane kandidature utvrdila je da četiri kandidata ispunjavaju propisane uslove - Husein ef. Kavazović, Husejin ef. Smajić, Muamer ef. Zukorlić i Salem ef. Dedović.

Kandidature su proslijeđene Saboru na utvrđivanje kandidatske liste od najmanje dva, a najviše tri kandidata.

Najviše kandidatura za Kavazovića, među kandidatima Smajić, Dedović i Zukorlić

Nakon izlaganja programa svakog kandidata tajnim glasanjem će se utvrditi kandidatska lista od tri kandidata.

Predsjednik Sabora je zatim dužan zakazati sjednicu izbornog tijela za izbor reisul-uleme koja će se održati u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu polovinom oktobra.

Izborno tijelo broji 350-400 članova, a čine ga članovi Sabora, Rijaseta, glavni imami, muftije, rukovodioci svih ustanova Islamske zajednice, i kako Hašimović kaže, to su uglavnom osobe koje imaju legitimitet cijele zajednice, BiH, dijaspore, (Australija, Amerika, Evropa) te domovinskih država (Slovenija, Hrvatska, Srbija).


Glasanje je tajno, a članovi izbornog tijela će na glasačkom listu zaokružiti najboljeg kandidata. Komisija će prebrojati glasove, a potom će biti objavljeni rezultati.

Nakon toga će Organizacioni odbor za dodjelu Menšure petnaestom poglavaru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini donijeti odluku o inauguraciji novog reisul-uleme i vrhovnog muftije Islamske zajednice u BiH.

NEMA KOMENTARA