Sa tržišta KS do sada povučeno više od pet tona sporne jabuke

Radiosarajevo.ba
Sa tržišta KS do sada povučeno više od pet tona sporne jabuke
Foto: KUIP KS / Jabuke Idared

Kantonalni inspektor za hranu je provodeći inspekcijski nadzor u sklopu Višegodišnjeg programa kontrole ostataka pesticida u i na hrani biljnog i životinjskog porijekla u BiH za 2019. godinu otkrio prisustvo pesticida Carbendazim u jabukama sorte Idared, proizvođača Ogi voće d.o.o.

Jabuke povučene sa tržišta BiH zbog pesticida

Gradiška i distributera AgroFructus d.o.o. Gradiška, berba 2018. godina, u količini dvostruko većoj od dozvoljene. Sporne jabuke otkrivene su u tržnim centrima Mercator BH d.o.o. i Konzumu d.o.o. Sarajevo, gdje su, odmah po dobijanju laboratorijskih analiza, sve zatečene količine navedenog proizvoda u prometu i magacinskim prostorima po nalogu inspektora stavljene van prometa sa naznakom da nisu za upotrebu.
 
Izdato je i rješenje o povlačenu cjelokupne količine sporne jabuke i povrat dobavljaču iz svih poslovnica Mercatora BH d.o.o. Sarajevo i Konzuma d.o.o. Sarajevo, uz obavezu dostavljanja pisanog dokaza inspektoru o izvršenju naloženih mjera. Prema dosadašnjm podacima nadležnog inspektorata sa tržišta KS do sada je povučeno više od pet tona sporne jabuke, iako ti podaci nisu konačni, jer je po automatizmu povlačenje robe započeto i u ostalim poslovnicama navedenih tržnih centara na prostoru cijele FBiH i RS-a.
 
Ovi nadzori inspektora za hranu se provode u u skladu sa programskom orjentacijom Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, prioritetno usmjerenom na zažtitu zdravlja i života građana KS i u sklopu Višegodišnjeg programa kontrole ostataka pesticida u i na hrani biljnog i životinjskog porijekla u saradnji sa Agencijom za sigurnost hrane BiH.
 
Kako je ranije saopšteno iz Agencije, inicijalnom procjenom rizika zaključeno je da kratkotrajni unos jabuke s utvrđenim ostacima aktivne materije Carbendazim predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje djece, dok za odraslu populaciju rizik po zdravlje nije ozbiljan, jer toksikološka referentna vrijednost za ovu populaciju nije prekoračena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije