Sa suđenja Mladiću: Umjesto bombone snajperski hitac

Radiosarajevo.ba
Sa suđenja Mladiću: Umjesto bombone snajperski hitac

Upozoravamo čitatelje na uznemirujući sadržaj

Izvođenje dokaza o zločinima počinjenim u Sarajevu, tužioci na suđenju Ratku Mladiću u Haagu nastavili su jučer iskazom svjedoka Johna Jordana, koji je od 1992. do 1995. u Sarajevu predvodio grupu međunarodnih vatrogasaca-dobrovoljaca koja je pomagala u gašenju požara sa obje linije fronta.
Mladić, bivši komandant VRS-a, optužen je za genocid u Srebrenici i još sedam bh. općina, progon Bošnjaka i Hrvata, kao i za teror nad civilima u Sarajevu artiljerijskim i snajperskim napadima od 1992. do 1995. Optužnicom je Mladiću na teret stavljeno i uzimanje međunarodnog osoblja za taoce

Jordan je posvjedočio da su civili u gradu “svakodnevno” bili podvrgavani artiljerijskim i snajperskim napadima sa položaja Vojske Republike Srpske (VRS) koji su bili iznad grada.

“Svakog dana vidio sam kako se puca na civile. To je bio njihov svakodnevni život”, rekao je Jordan, naglašavajući da su civili činili “ogromnu većinu žrtava” koje su njegovi vatrogasci zaticali u zapaljenim zgradama, piše Justice Report - BIRN.

Lice bez emocija

Jordan je izjavio da su vatrogasci bili prisutni kada je 18. novembra 1994. jedan snajperski hitac u centru Sarajeva ubio sedmogodišnjeg Nermina Divovića i ranio njegovu majku Dženanu Sokolović. Snimak Nerminovog beživotnog tijela u lokvi krvi, okruženog vatrogascima, tužioci su prikazali u sudnici.

“Moji ljudi su mi prenijeli su da je dječak s majkom prišao našem kamionu i tražio bombone, što su djeca često činila. Oboje su za nekoliko trenutaka bili pogođeni hicem”, rekao je svjedok.

Mladić je snimak pratio mirno, a njegovo lice nije odavalo emocije.


Ubistvo Nermina Divovića

Jordan je kazao i da je dva puta tokom rada u Sarajevu bio pogođen, jednom šrapnelima mine za koju je vjerovao da je došla sa položaja Armije BiH (ABiH), a drugi put snajperskim hicem sa srpske strane

Dok ga je unakrsno ispitivao Mladićev branilac Dragan Ivetić, Jordan je potvrdio da su njegovi vatrogasci i on u Sarajevu bili naoružani te da su otvarali vatru ukoliko bi na njih bilo pucano tokom intervencija. “Na takvu zaštitu smo se odlučili zato što je u prvoj godini rata nastradao svaki peti sarajevski vatrogasac”, objasnio je svjedok. Jordan je, međutim, odbacio Ivetićevu sugestiju da je snajperista koji je “nažalost” ubio Nermina Divovića mogao ciljati naoružane vatrogasce.

“Sto posto sam siguran da onaj ko je pucao na dijete nije mogao vidjeti nas, zato što smo bili zaklonjeni. Niko nije mogao ciljati nas, a ubiti dijete”, naglasio je svjedok.

Jordan je izjavio i da je “često” tokom intervencija u Sarajevu nalazio oružje u civilnim objektima te da su iz grada djelovali pokretni minobacači. Kazao je i da je vidio kako takav minobacač 1994. puca iz kruga bolnice na Koševu. Na sugestiju branioca, svjedok je prihvatio da su granate iz tih minobacača, uslijed nepreciznosti, mogle padati i na gradsko područje.

Mladić htio ispitivati svjedoka
Na suđenju Mladiću dozvoljeno je četvorici advokata da ispituju svjedoke, iako su Nenad Petrušević i Dragan Ivetić u timu kao pravni savjetnici. Glavni branilac je Branko Lukić, a kobranilac Miodrag Stojanović

Svjedok je potvrdio i da je, kao bivši američki marinac, prije angažmana u Sarajevu privatno obučavao vojnike u inostranstvu. Negirao je, međutim, da je u BiH došao po nalogu američke vlade.

Na kraju ispitivanja, Mladić je zatražio preko advokata Ivetića da svjedoku sam postavi dva pitanja, ali mu predsjedavjući sudija Alphons Orie to nije dozvolio. Sudije su rekle Mladiću da sva pitanja može postaviti preko svojih advokata.

Suđenje Mladiću nastavit će se danas, podsjeća Justice Report - BIRN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije