Sa BiH želim odnose pune prijateljstva i saradnje

Radiosarajevo.ba
Sa BiH želim odnose pune prijateljstva i saradnje
/ FOTO: Nermin Čolić/Radiosarajevo.ba

 

Moja zemlja želi da izgrađuje najbliže prijateljske odnose pune saradnje, sveukupne saradnje s Bosnom i Hercegovinom, izjavio je predsjednik Republike Srbije Boris Tadić danas u Sarajevu nakon razgovora sa članovima Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem. 


Naše zemlje su, podsjetio je, povezane prirodno - Srbi, Hrvati i Bošnjaci žive i u BiH i u Srbiji. Naše veze su kulturne, ekonomske, infrastrukturne, „mi smo prirodno povezane zemlje i prirodno povezani narodi“.


„Još jednom želim da istaknem da je principijelna pozicija i neizmjenjiva pozicija Republike Srbije poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta svake članice Ujedinjenih nacija, pogotovo susjednih država članica UN-a, zemalja koje imaju svoj legitimitet, svoj međunarodni legalitet“, istaknuo je Tadić, dodajući da BiH to svakako jeste. 


Po njegovim riječima, Srbija je istovremeno potpisnik i garant Dejtonskog sporazuma, „ali to ne znači da Srbija polaže bilo kakvo pravo na miješanje u unutrašnje stvari BiH“. 


„Srbija je Dejtonskim sporazumom preuzela vrlo konkretne obaveze i ona ih ispunjava, a one se iznad svega izvode u poštivanju integriteta i suvereniteta ove nama dobrosusjedske i prijateljske zemlje“, kazao je Tadić.


Naglasio je da Srbija ima, u skladu s Dejtonskim sporazumom, specijalne i paralelne veze s Republikom Srpskom (RS). 


„Srbija želi iste takve veze i s Federacijom BiH, što znači da poštujući ustavni poredak BiH mi želimo da, imajući u vidu nadležnosti koje su na nivou Vijeća ministara BiH i nadležnosti koje su na entitetima, imamo sveukupnost naših odnosa podignutu na najviši nivo efikasnosti i u domenu međudržavnih odnosa, u domenu energetike, privrede, borbe protiv kriminala, u domenu bezbjednosti, odbrambenim pitanjima. 


Dakle, mi želimo da s BiH imamo najbliže moguće odnose i da ti odnosu budu podignuti na najviši mogući nivo u kvalitativnom smislu“, kazao je predsjednik Tadić.


Predsjednik Republike Srbije Boris Tadić doputovao je u Sarajevo, u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini tokom koje je, osim susreta sa članovima Predsjedništva BiH i sastanka državnih delegacija BiH i Republike Srbije, predviđen i sastanak Tadića s Kolegijem oba doma Parlamentarne skupštine BiH, s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem, te sastanak u Vijeću za regionalnu saradnju.

Članovi Predsjedništva BiH su danas na sastanku u Sarajevu s delegacijom Republike Srbije, koju je predvodio predsjednik Boris Tadić, razmijenili mišljenja o ključnim pitanjima zajedničkim za obje zemlje. 


„Srbija i BiH su vrlo važne za stabilnost zapadnog Balkana. Ove dvije zemlje su važne i za stabilnost Evropske unije u cjelini i to je bila jedna od tema o kojima smo danas razgovarali“, izjavio je nakon sastanka predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.
 
Obje zemlje se nalaze na putu prema EU i naš zaključak jeste, dodao je, da je potrebno što prije napraviti krupne korake prema EU, „ali to ne zavisi samo od ovih dviju zemalja, zavisi i od EU“.
 
„Neka ovo bude poziv i onima u EU koji odlučuju da ovih nekoliko preostalih zemalja zapadnog Balkana što prije podstaknu da ispunjavavaju uslove za članstvo u EU“, kazao je Radmanović. 

Po njegovim riječima, razgovarano je i o onome što opterećuje odnose dviju zemalja. 


„Razgovarali smo o granici, o nekim zajedničkim pitanjima koja smo već pokrenuli na susretu u Karađorđevu i koja ćemo pokrenuti na narednom susretu koji imamo za desetak dana u Hrvatskoj. Dogovorili smo se da postojeće grupe koje na tome rade podstaknemo da što prije rješavaju sva otvorena pitanja“, kazao je Radmanović, dodajući da je razgovarano i o ekonomskoj saradnji i njenom unapređenju. 


Predsjednik Republike Srbije Boris Tadić je istaknuo da njegova zemlja želi da izgrađuje najbliže prijateljske odnose pune saradnje, sveukupne saradnje s Bosnom i Hercegovinom. 


„Tokom zvaničnih razgovora sam iznio i nekoliko stavova vezanih za našu prethodnu istoriju, ali koje smatram veoma bitnim u vrijednosnom smislu. To je osuda svih onih koji su učestvovali u izvršenju ratnih zločina. Srbija je dala i daće u budućnosti puni doprinos privođenju institucijama pravde svih onih koji su osumnjičeni za izvršenje ratnih zločina“, kazao je Tadić.

 
Očekujemo, dodao je, da sudske institucije provedu pravedno i fer suđenje, istovremeno da svi oni koji su izvršili ratni zločin i dobiju primjerenu i zasluženu kaznu. 

Po njegovim riječima, tu se ne radi samo o elementarnoj pretpostavci pomirenja na prostoru zapadnog Balkana ili bivše Jugoslavije već uspostavljanju vladavine prava.

„Samo na taj način možemo izgraditi društva koja imaju budućnost, možemo izgraditi kredibilne institucije u našim zemljama“, kazao je Tadić. 

Dodao je da je uvjeren da će Srbija dovršiti saradnju s Haškim tribunalom hapšenjem posljednjeg bjegunca od pravde Gorana Hadžića kao što je do sada izručila Haškom tribunalu, prije toga uhapsila ili omogućila kroz proces dobrovoljne predaje izručenje Haškom tribunalu 45-oro, 46-oro optuženih. 


Tadić je kazao da Srbija očekuje da će „sve naše zemlje dati puni doprinos i omogućiti nezavisnu istragu koja obezbjeđuje i zaštitu svjedoka u svim slučajevima u kojima postoji sumnja izvršenja ratnih zločina“. 


„To je važno i za Srbiju i za BiH i za Hrvatsku i za Crnu Goru, to je važno za Bošnjake, Hrvate, Crnogorce, Srbe, za Albance, za sve narode koji su bili na ovaj ili onaj način uključeni u ratna zbivanja, pogođeni ratnim zbivanjima i bivali žrtvama ratnih zbivanja. To je važno i za porodice, za porodice onih koji su izgubili svoje najmilije“, istaknuo je Tadić. 


Po njegovim riječima, od izuzetne je važnosti da se riješe svi slučajevi nestalih, do sada neriješeni slučajevi, koji pogađaju mnoge porodice u našim zemljama. 


„U BiH postoje tri naroda, dva entiteta, postoje i građani BiH i sve što je predmet diskusije, političkog dijaloga, demokratskog dijaloga, i rješenje koje sve spomenute institucije BiH uspostave kao zajedničko, jeste prihvatljivo za Republiku Srbiju. Srbija dakle prihvata sve konsekvence demokratskog dijaloga koje vode legitimne institucije BiH i predstavnici naroda i entiteta. Srbija se u takvo rješenje nikada neće miješati već će poštovati takvo rješenje“, istaknuo je predsjednik Srbije. 


S druge strane, dodao je, Srbija nikada neće preći „crvenu liniju“ koja je definirana i međunarodnim pravom i Dejtonskim sporazumom i dobrosusjedskom saradnjom, miješanje u unutrašnje stvari susjednih država, suverenih i nezavisnih. 


„Mi BiH poštujemo ne samo deklarativno već i u političkoj praksi svakim svojim gestom. Uvjeren sam da u godinama koje dolaze možemo učiniti veoma značajna djela za naše građane i naše zemlje. Govorili smo o izgradnji infrastrukutre, sabiranju naših zajedničkih energetskih kapaciteta, uspostavljanju energetske politike koja obezbjeđuje sigurnost u godinama koje dolaze“, kazao je Tadić. 


Istaknuo  je da je interes svih pojedinačnih država regiona integracija u EU. 


„Mnogo toga smo postigli u prošlosti, to je vizna liberalizacija, sloboda putovanja naših građana, ali moramo još mnogo toga da postignemo - da implementiramo reforme, da uspostavimo vladavinu prava, da gradimo infrastrukturu, gradimo otvoreno društvo za investicije, poboljšamo tehnološki nivo naših kompanija i preduzeća. Došao sam ovdje u BiH i da konkretno razgovarmo o nastupu na trećim tržištima, jer samo na taj način vjerujem da možemo da otvorimo i nova radna mjesta, a u takvom ambijentu moguć je i bolji, plodotvorniji politički dijalog“, kazao je Tadić



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije