S tugom i poštovanjem sjećamo se ubijenih Sarajlija: Odata počast ubijenim na lokalitetu Kazani

11
Fena
S tugom i poštovanjem sjećamo se ubijenih Sarajlija: Odata počast ubijenim na lokalitetu Kazani
FENA / Polaganje cvijeća na spomen-obilježje Kazani

Delegacije Federacije BiH, Grada Sarajeva i drugi danas su položile cvijeće i odale počast ubijenim na lokalitetu Kazani kod Sarajeva.

Iz jame na Kazanima nakon rata su ekshumirani posmrtni ostaci 23 žrtve, od kojih je 15 identifikovano. Podaci Instituta za nestale osobe BiH govore da se radi o pet žrtava ženskog spola i deset muškog, starosti od 27 do 66 godina. Dvije žrtve su ukrajinske nacionalnosti, dvije hrvatske, jedna žrtva bošnjačke nacionalnosti i deset žrtava srpske nacionalnosti.

Za ubistva na Kazanima te neprijavljivanje krivičnog djela i počinilaca tokom i neposredno nakon rata, osuđeno je 14 pripadnika Desete brdske brigade Armije BiH. Komandant brigade Mušan Topalović Caco ubijen je u Sarajevu 26. oktobra 1993.

"Budi hrabar, budi zdrav": Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

"Budi hrabar, budi zdrav": Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

Potpredsjednik Federacije BiH Igor Stojanović istakao je da je obilježavanje Dana zločina na Kazanima upozorenje i opomena za budućnost i da političari odatle moraju poslati poruku da se takvo nešto nikada ne smije ponoviti.

Dodao je da je iskazivanje poštovanja žrtvama od svih ljudi, a posebno od političara, vrlo značajno za budućnost BiH i treba da nam bude obaveza da buduće generacije nikad ne dožive ono što smo mi doživjeli.

Polaganje cvijeća na spomen-obilježje Kazani

"Zbog toga očekujem da nam se na ovakvim događajima pridruže svi političari bez obzira na naciju i političku pripadnost", rekao je Stojanović.

Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo izjavio je da danas žele da se sjećaju svih civilnih žrtava koje su stradale ne svojom krivicom, bez obzira na to kako se zovu i kako se Bogu mole.

"Mi smo to u to vrijeme osuđivali i danas smo ovdje da ih se sjetimo i da pošaljemo sliku budućnosti Bosne i Hercegovine u kojoj ima mjesta za sve njene građane", naveo je Lendo.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić poručila je da ćemo se zauvijek s tugom i poštovanjem sjećati ubijenih sugrađana i da su danas na tom mjestu kako bi odali počast svim nevino ubijenim komšijama.

"Sarajevo danas šalje poruku kako oštro osuđuje ubijanje nevinih ljudi bilo gdje u svijetu. Sarajevo je uvijek bilo na pravoj strani historije i uvijek smo se isto odnosili prema onima koji pate i koji su žrtve" naglasila je Karić.

Benjamina Karić potpisala ugovor sa svim bh. sigurnim kućama: Osigurano po 30.000 KM

Benjamina Karić potpisala ugovor sa svim bh. sigurnim kućama: Osigurano po 30.000 KM

Potpredsjednik Srpskog građanskog vijeća Rajko Živković kazao je da svi treba da izvučemo pouku iz takvih događaja kako se oni nikada više ne bi desili i kako bismo mogli zajedno živjeti.

Na novinarsko pitanje o sadržaju teksta na spomen-obilježu, odgovorio je da bi trebalo pisati da je te zločine počinio Mušan Topalović Caco.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije