"S kim idete u koaliciju?": Kako su predstavnici stranaka u BiH odgovorili na ovo pitanje

4
Radiosarajevo.ba
"S kim idete u koaliciju?": Kako su predstavnici stranaka u BiH odgovorili na ovo pitanje
Foto: Radiosarajevo.ba / Ko će s kim?

Kako i kada formirati vlast u BiH, najvažnije је pitanje nakon održanih Opštih izbora 2022. godine.

A, borba za fotelje je uveliko počela. Čekaju se i zvanični sastanci i pregovori političkih lidera. Ovaj put možda i najvažnija uloga domova naroda. Možda će upravo raspodjela tih fotelja biti odraz konačnih koalicija na federalnom i državnom nivou.

I dok za opoziciju u bh. entitetu RS izborna borba još traje, većina stranaka odavno razmišlja ili potajno razgovara sa mogućim partnerima.

Semir Efendić odgovorio na Komšićeve tvrdnje o Amerikancima

Semir Efendić odgovorio na Komšićeve tvrdnje o Amerikancima

Iako rijetki politički lideri daju konkretne prognoze, evo koje su političke kombinacije trenutno aktuelne, piše BHRT.

ADIL OSMANOVIĆ, potpredsjednik SDA:

"SNSD sa svojim koalicionim parterima će biti jako bitan faktor u PSBIH. Ako tome dodamo HDZ, također će imati, ako ništa drugo u Domu naroda i FBiH i BiH dominantnu ulogu, onda je neumitno da ove probosanske političke stranke najjače - SDA, SDP, DF - naprave također jednu čvrstu koaliciju".

NERMIN NIKŠIĆ, predsjednik SDP-a BiH:

"SDP-u ne pada napamet da slažemo i iznevjerimo svoje političke partije i one koji su zajedno stali i iznijeli Denisa Bećirovića. Da bi bilo koaliranja treba da se donese odluka na organima stranke, ali to uopšte nije opcija. Ja jesam izvjestio predsjedništvo, ali to nije opcija".

Bakir Izetbegović otkrio koje će biti glavne aktivnosti SDA u narednom periodu

Bakir Izetbegović otkrio koje će biti glavne aktivnosti SDA u narednom periodu

ŽELjKO KOMŠIĆ, predsjednik DF-a:

"U komunikaciji s ljudima ljudi kažu: Nemojte to raditi. U redu, nećemo to raditi, u Sarajevu to nećemo raditi."

I dok je za DF u zavisnosti od nivoa SDA poželjan ili nepoželjan partner, Komšić tvrdi ni s NIP-om ne želi pregovarati. Najglasniji u tvrdnji da ne žele upravo sa DF- om je HDZ BIH. Osim što znaju s kim neće, već i kalkulišu s imenima za odlučujuće pozicije. Stižu najave da bi kandidatkinja za predsjednicu Federacije BiH mogla biti Lidija Bradara, a na čelu Vijeća ministra BiH Borjana Krišto. Ono što se zna jeste da se ne zaboravljaju ni stari, dobri partneri.

MARINKO ČAVARA, potpredsjednik HDZ-a BiH:

"HDZ i HNS prvenstveno su opredjeljene prema tome da ćemo tražiti legitimne predstavnike i Bošnjaka i Srba".

MILORAD DODIK, predsjednik SNSD-a:

Milorad Dodik o formiranju vlasti na nivou BiH: Prvo ćemo Dragan Čović i ja sve dogovoriti

Milorad Dodik o formiranju vlasti na nivou BiH: Prvo ćemo Dragan Čović i ja sve dogovoriti

"Ono što jе do sada dogovoreno jeste da ćemo pratiti se sa HDZ-om. Čović i ja imamo taj dogovor, i mi ćemo, prije nego budemo razgovarali sa muslimanskim partnerima, definisati našu politiku".

Većina okupljena oko trojke ili stranaka koje su dale podršku Denisu Bećiroviću ostaju pri toj programskoj koaliciji. NiP glasan kada su u pitanju oni s kojima ne žele, a to su SDA i DF. Stranka za BiH i NES nastupit će zajedno. Naša stranka je stava da postoje uslovi za vlast koju bi činila trojka, opozicija iz Reпublike Srpske-SDS, PDP i Vukanović, i HDZ kao neizbježan. Ipak, stranke opozicije iz entiteta RS jasnog su stava - o koaliranju ne razmišljaju.

BRANISLAV BORENOVIĆ, predsjednik PDP-a:

"Mi о tome uopšte ne razmišljamo i ne mogu da shvatima da uošte neko razmišlja o pravljenju izbornih kombinacija i matematike na bazi izborne korupcije i krađe".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije