Svi RVI paraplegičari u KS konačno do prava na naknadu za personalnog asistenta

1
Radiosarajevo.ba
Svi RVI paraplegičari u KS konačno do prava na naknadu za personalnog asistenta
Foto: Fena / Hajrudin Grabovica

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je izmjene i dopune Zakona o dopunskim pravima boraca, kojim se za RVI paraplegičare uvodi naknada za personalnog asistenta.

Iz Udruženja RVI paraplegičara KS apelovali su sada na Skupštinu Kantona Sarajevo da usvoji ove izmjene Zakona.

Hajrudin Grabovica, ministar za boračka pitanja KS, kazao je danas da je personalna asistencija bila predviđena u vidu projekta i bila dobro zamišljena, ali nije bila konkretna i nije govorila šta znači za one koji trebaju personalnog asistenta.

"Došli smo do verzije koja govori da svaki RVI paraplegičar 100 posto ima pravo na naknadu koja inosi oko 460 KM za RVI paraplegičare 100 posto Prve grupe, i oko 320 KM mjesečno za one drugog stepena. Godišnje za realizaciju zakona treba osigurati oko 720.000 KM. Ovim smo olakšali kategoriji koja je, pored onih koji su dali živote, dali možda najviše za BIH. I u KS ih ima 140", dodao je Grabovica.

Mušan Kamenica, iz Udruženja RVI paraplegičara KS, naglasio je da oni nisu osobe u potrebi od jučer već 30 godina.

"Već 30 godina nama neko pomaže, naše supruge, djeca, komšije i konačno je došlo vrijeme da Vlada KS uvidi da oni koji nam pomažu trebaju biti plaćeni za to. Nama nije više 25 godina kao kada smo ranjeni, našim suprugama nije više 25 godina. Nisu više u stanju da nam pružaju pomoć kao do sada. Neke su stekle invalidnost pomažući.

Rijetko čija supruga je zaposlena. Moja je radila, pa je morala napustiti da bi meni mogla pomoći", kazao je Kamenica.

Rekao je da su im nametnuti asistenti koji možda nisu ni stručni, te da je bilo pet asistenata, a njih 140 RVI paralegičara.

"Pravila se razlika, nekome se mogla pružiti pomoć a nekome nije. Mi smo danas doživjeli da Vlada KS ima razumijevanja, da je uredila zakon da ima glavu i rep, izvor finansiranja, način raspodjele, i da svaki pojedinac bude tretiran", dodao je Kamenica.

Miralem Hadžić, predsjednik Udruženja RVI paraplegičara KS, istakao je da ove promjene obuhvataju sve stopostotne RVI koji imaju tuđu njegu i pomoć, te da je bilo posebno važno da niko ne bude izostavljen.

"Personalna asistencija je sjajan projekat, ali bilo je nekih neodređenosti u zakonu koje ne bi zadovoljile sve, ne bi svi imali istu uslugu. Ovako smo došli da svi RVI s tuđom njegom imaju istu pomoć, da je sredstvima mogu obezbijeditii", dodao je Hadžić.

Pojasnio je da će se zakon početi primjenjivati od 1. januara, kada se uđe u novu budžetsku godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije