Ruski šef diplomatije danas u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Ruski šef diplomatije danas u Sarajevu


Osvježeno u 16:20


Lavrov u Predsjedništvu BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović primili su ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova, saopćeno je iz Predsjedništva.

Predsjedavajući Komšić je izrazio nadu da će ovaj susret biti prvi u nizu susreta na najvišem nivou između BiH i Ruske Federacije.

Kazao je da su odnosi dviju zemalja u uzlaznoj putanji, ali da se mogu unaprijediti i biti sveobuhvatniji, posebno na ekonomskom planu. Izrazio je nadu da će BiH ubuduće imati intenzivniju saradnju s Rusijom, između ostalog u UN-u, s obzirom na to da je BiH odnedavno nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Ruski ministar vanjskih poslova Lavrov je kazao da je stav Ruske Federacije da BiH sama odlučuje o svojoj budućnosti te da njegova zemlja smatra važnim pitanje trasformacije Ureda visokog predstavnika.

On je istakao da iako Rusija, kako je rekao, ima negativan stav prema širenju NATO-a, BiH ima pravo da sama odlučuje i da će je Rusija podržati u tome. U interesu BiH je da donosi samostalno odluke o pridruživanju NATO-u i EU, a ne pod pritiskom, te je dodao da je Rusija spremna da intenzivno sarađuje u Vijeću za implementaciju mira, prenijela je Fena.

Lavrov i Špirić

"Ono što je jako bitno jeste nepromijenjen i jasan stav Ruske Federacije da oni pozdravljaju princip dogovaranja između triju konstitutivnih naroda i dvaju entiteta. Oni misle da je to jedina formula na kojoj BiH može ubrzati svoj put ka Evropskoj uniji ", kazao je Špirić nakon susreta sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovim, prenosi Fena.

Špirić smatra da je to ocjena koja je korisna za sve u BiH te da se u toj formuli krije uspjeh ove zemlje.

Ruska Federacija je sedmi investitor u BiH, a predsjedavajući smatra da bi snaga ruske ekonomije dobrodošla i oporavku BiH.

Špirić očekuje vrijeme intenzivnije ekonomske saradnje, a u svakom slučaju je vrijedno pažnje da se stvori prostor za ruske investitore koji su sada nešto prisutniji na prostoru Republike Srpske, ali da raste interes i u FBiH.

Lavrov i Alkalaj
"U BiH hitno treba riješiti pitanje okončanja mandata Ureda visokog predstavnika (OHR) i bonskih ovlasti, jer su postali kočnica u jačanju državnosti BiH", izjavio je danas u Sarajevu ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov, javlja Fena.

On je nakon sastanka s bh. ministrom vanjskih poslova kazao da je stav Rusije, kao članice Vijeća za provedbu mira (PIC), da je nužna hitna transformacija OHR-a u ured specijalnog predstavnika EU te da vlasti u BiH preuzmu vlastitu odgovornost za donošenje odluka.

Lavrov je ustvrdio da ukidanjem OHR-a međunarodna zajednica neće napustiti BiH, ali da više ne smije biti miješanja u unutrašnje poslove BiH.

Šefovi diplomatija BiH i Rusije Lavrov i Alkalaj razgovarali su tokom susreta o aktuelnoj situaciji u BiH te jačanju saradnje između dvije zemlje, posebno na ekonomskom planu, prenijela je Fena.

Niz susreta


Iz Ambasade Rusije navode da će se Lavrov sastati i sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem i visokim predstavnikom za BiH Valentinom Inzkom.

Predviđen je i sastanak ruskog ministra vanjskih poslova sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Dodik je najavio da će sa ministrom vanjskih poslova Rusije razgovarati o odnosima i pitanjima u vezi sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i bilateralnim odnosima RS i Rusije.

"Za nas je Rusija važna kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma. U ovim nastojanjima kada se raznim paketima pokušava revidirati Dejtonski mirovni sporazum dobro je da Rusija bude upoznata o svemu što se dešava", izjavio je Dodik Srni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije