Ruski helikopter stiže u popodnevnim satima

Radiosarajevo.ba
Ruski helikopter stiže u popodnevnim satima

Na gašenju požara koji je aktivan na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, danas bi trebao biti angažiran ruski helikopter, trenutno stacioniran u Nišu, potvrdio je Feni Almir Karavdić, dežurni u Federalnom operativnom centru Civilne zaštite.

"Dolazak ruskog helikoptera, koji će biti angažiran na gašenju požara na teritoriji HNK-a, očekuje se danas oko 14 sati u Sarajevu gdje će biti izvršen prihvat posade i priprema za gašenje požara na području Konjica i Mostara", rekao je Karavdić, pozivajući se na informacije Operativno-komunikacijskog centra.

Radi se o ruskom helikopteru K-32 koji može da ponese pet tona vode u jednom naletu.

Po Karavdićevim riječima, na gašenju požara na području Konjica i Trebinja trenutno su angažirana dva helikoptera Oružanih snaga BiH.

Ništa bez kiše

Uslijed ekstremno visokih temperatura i suše u Bosni i Hercegovini su aktivni požari na više područja. Požar koji već nekoliko dana bukti na lokalitetu Rujišta kod Mostara ponovo se rasplamsao i ne može biti ugašen bez kiše, izjavio je za Fenu zapovjednik Vatrogasne brigade Mostar Petar Jurić. Prema njegovim riječima, situacija je iznimno teška i čeka se ruski helikopter.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije