Ruski ambasador Igor Kalabuhov građanima BiH poslao novu poruku

47
Radiosarajevo.ba
Ruski ambasador Igor Kalabuhov građanima BiH poslao novu poruku
Foto: FB Ruska ambasada u BiH / Igor Kalabuhov

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov sugerirao je u subotu građanima naše zemlje ponovo kako bi trebali dobro razmisliti je li im potrebno članstvo u Europskoj uniji ocijenivši kako je Unija "institucionalno i moralno" već ionako degradirana pa potencijalnim novim članicama ne nudi ništa dobro, a oduzima im suverenitet.

Nakon što je ranije doveo u pitanje pravo BiH da se pridruži NATO-u zaprijetivši odgovarajućim odgovorom Moskve na takav scenarij, Kalabuhov je sada propagandnu kampanju proširio i protiv Europsku uniju koju je optužio da provodi neoimperijalnu politiku prema državama-nečlanicama.

Kalabuhov je u autorskom tektsu za banjalučki list "Glas Srpske", napisao kako su sankcije nametnute Rusiji zbog agresije na Ukrajinu zapravo dokaz da je Zapad izgubio sve moralne orijentire pa stoga Moskva i nema s kim razgovarati o sadašnjoj situaciji.

Black Tie 2: Uhapšeni dovedeni u prostorije Suda i Tužilaštva BiH, uskoro se očekuje ročište

Black Tie 2: Uhapšeni dovedeni u prostorije Suda i Tužilaštva BiH, uskoro se očekuje ročište

Za Ukrajinu je kazao kako je po zapadnom diktatu uspostavljena "isključivo kao anti-Rusija", rat kojeg ruska vojska vodi protiv te zemlje nazvao je "umjetnim sukobom" izazvanim radi jačanja NATO-a i njegova daljeg širenje na istok sve do neposredne granice s Rusijom koja sada stoga nema drugog izbora nego "gasiti to neonacističko žarište".

"Udruženje kao što je Europska unija takođe je degradirano, institucionalno i moralno. Poznato je da se danas, izvan tzv. 'kolektivnog Zapada' praktično niko nije pridružio sankcijama Moskvi, ali i unutar same EU raste nezadovoljstvo zbog antiruske histerije koja se nameće preko oceana te ima dalekosežne posljedice po zemlje EU", smatra Kalabuhov, te tvrdi da se Brisel prema zapadnom Balkanu ponaša ucjenjivački proglašavajući taj dio kontinenta zonom svojih interesa a istodobno pred njegove države kao kriterij za članstvo postavlja uvjete koje one ne mogu ispuniti.

Za ruskog ambasadora to je dokaz da Europska unija vodi neoimperijalnu politiku.

Građanima BiH je sugerirao kako bi stoga trebali zaboraviti na europske standarde te se okrenuti sami sebi jer se, po njegovu sudu, europske institucije koje su formirane radi održavanja ravnoteže interesa i osiguravanja jednake i nedjeljive sigurnosti, naglo pretvaraju u instrument pojedinačnih država koje su odlučile da same mogu nametati svoja pravila ostatku svijeta te samovoljno koristiti restriktivne mehanizme za kažnjavanje nepokornih.

"U takvim okolnostima, čini nam se, potrebno je još jednom pažljivo razmisliti da li će željeno članstvo u Evropskoj uniji donijeti afirmaciju famoznih “evropskih standarda” na Balkanu. Može se reći da je sama Bosna i Hercegovina minijaturna Evropska unija. A sporazumi koje su narodi BiH postigli putem dijaloga na osnovi uzajamnog poštovanja i kompromisa mogli bi dovesti do postizanja trajnog mira i jačanja unutrašnje stabilnosti - bez formalnog članstva u evropskim strukturama. Ali, ponavljamo, mi ćemo poštovati suvereni izbor naroda BiH", napisao je, između ostalog, Kalabuhov.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (47)

/ Povezano

/ Najnovije