Ruska Federacija za 'zamrzavanje bonskih ovlasti'

Radiosarajevo.ba
Ruska Federacija za 'zamrzavanje bonskih ovlasti'

Foto: Aleksandar Bocan Harčenko (arhiv)

Ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je danas u Banjoj Luci da će Rusija tražiti od UN-a i Vijeća sigurnosti odlučnu kontrolu rada stranih sudija koji rade na predmetima ratnih zločina u BiH te smatra i da treba doći do "zamrzavanja bonskih ovlaštenja" visokog predstavnika, prenosi Fena.

"Jako smo zabrinuti i zbog novih dokaza i ilustracija da ti ljudi nisu objektivni i zbog toga Rusija smatra da strane sudije tu djelatnost treba da vode pod sferom direktne međunarodne kontrole od Haškog tribunala i Organizacije UN-a da ne bi dolazilo do ove neobjektivnosti i naklonosti prema jednima", rekao je ruski ambasador.

'Rusija nije oduševljenja bonskim ovlastima'

Rusija želi, kaže, da oni vode objektivno svoj posao.

Ambasador Harčenko je, nakon razgovora s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem, ponovio da je pitanje ostanka stranih sudija i tužilaca koji rade na pitanju ratnih zločina u pravosudnim institucijama u BiH vezano s dejtonskim obavezama i da se stoga njegova zemlja ipak nije odlučno suprotstavila produženju njihovog mandata.

"Rusija nije oduševljena zbog primjene 'bonskih ovlasti' i nismo bili ni u ovom slučaju produžetka njihovog mandata u BiH, ali nismo ni bili odlučno protiv, s obzirom na to da je to sfera koja je vezana za Dejton i postdejtonske obaveze", pojasnio je ambasador Harčenko.

Također, imali su u vidu i da je ta oblast vezana s Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a i uklapa se u strategiju zatvaranja Haškog tribunala, čiji je mandat produžen do 2012.godine, prenijela je Fena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije