Rusija uticala na izbore u drugim zemljama: Novac navodno otišao i u BiH

7
Radiosarajevo.ba
Rusija uticala na izbore u drugim zemljama: Novac navodno otišao i u BiH
Foto: EPA-EFE / Moskva

Sa najmanje 300 miliona dolara Rusija je navodno uticala na izbore u drugim zemljama.

To je optužba koja dolazi od američkih obavještajnih agencija. Upućeni u detalje nagovještavaju gdje je otišao novac, a pominju i BiH.

Američke obavještajne agencije optužile su Rusiju da tajno podržava političke stranke i kandidate u inostranstvu sa stotinama miliona eura. To proizlazi iz izvještaja tajnih službi o kojem izvještava više medija.

Spektakularna pobjeda HŠK Širokog Brijega nad FK Igmanom

Spektakularna pobjeda HŠK Širokog Brijega nad FK Igmanom

SAD: Rusija tajno finansirala Milorada Dodika u Bosni i Hercegovini i DF u Crnoj Gori

SAD: Rusija tajno finansirala Milorada Dodika u Bosni i Hercegovini i DF u Crnoj Gori

Najmanje 300 miliona dolara prebačeno je iz Moskve u više od dvadesetak zemalja od 2014. godine kako bi se uticalo na tamošnju nacionalnu politiku. Spomenuti iznos vjerojatno je samo "vrh ledenog brijega", rekao je novinskoj agenciji AFP visoki dužnosnik američke vlade.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena zatražila je izvještaj o ruskom uticaju na politike drugih zemalja nakon što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu 24. februara. Američki mediji javljaju da je vlada sada odlučila objaviti dijelove istrage, kako bi se suprotstavila ponašanju Rusije, piše Deutsche Welle

Tragovi vodi na Balkan i u Aziju

U kojim je zemljama Rusija navodno izvršila uticaj novcem nije navedeno. Dotične zemlje bit će obaviještene, kaže se u izvještaju. Između ostalog, ruski ambasador navodno je stavio nekoliko miliona dolara na raspolaganje predsjedničkom kandidatu u jednoj azijskoj zemlji. Izvor, upoznat sa detaljima izvještaja, rekao je i da je Rusija potrošila oko pola miliona dolara podržavajući albansku Demokratsku stranku desnog centra na izborima 2017. godine. Navodi se i da su finansirane stranke ili kandidati u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i na Madagaskaru.

Rusija u tajnosti dala stotine miliona dolara političkim strankama u više od 10 zemalja

Rusija u tajnosti dala stotine miliona dolara političkim strankama u više od 10 zemalja

Prema istom izvoru, Rusija je koristila glavni grad Belgije i sjedište Evropske unije Brisel (Bruxelles) za rad fondacija koje podupiru kandidate krajnje desnice. Rusija je također optužena za slanje velikih količina novca ruskoj ambasadi u Ekvadoru u periodu od 2014. do 2017. - očito s ciljem uticaja na izbore.

Rusija navodno podržala Trumpa

SAD već dugo optužuje Rusiju za miješanje u američke izbore: Prema navodima američkih tajnih službi, Rusija je podržala tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u novembru 2020. i nastojala naštetiti njegovom protukandidatu Joeu Bidenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije