Rusija nije dala podršku bh. pravosuđu

Radiosarajevo.ba
Rusija nije dala podršku bh. pravosuđu

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), izuzev Rusije, ponavili su nedvojbenu podršku svim pravosudnim institucijama BiH. Kako je saopćeno iz OHR-a, oni naglašavaju da je profesionalan, nepristran, nezavisan i odgovoran pravosudni sistem od temeljnog značaja za učvršćivanje vladavine prava u zemlji, što predstavlja suštinski element funkcionalne demokratije.

Izražavajući zabrinutost u pogledu pokušaja da se potkopa efikasno funkcioniranje pravosuđa, naročito državnih pravosudnih institucija, ambasadori Upravnog odbora PIC-a pozivaju sve organe vlasti u BiH da se suzdrže od postupaka ili izjava koji bi mogli dovesti do politizacije koncepta pravde, kao i da pruže svu podršku neophodnu za daljnje jačanje pravosuđa na državnom nivou, javila je novinska agencija Fena.

Ambasadori Upravnog odbora PIC-a smatraju da strukturalni dijalog o pravosuđu između EU i BiH, koji je započet u junu 2011, predstavlja jedini održivi forum za usklađivanje pravosudnog sistema BiH s pravnom stečevinom EU s ciljem da se, između ostalog, omogući neometano napredovanje u ostvarivanju programa vezanog za EU nakon što započnu pregovori o članstvu.  

Ambasadori također ohrabruju potpisivanje protokola između Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije o razmjeni informacija i dokaza u predmetima ratnih zločina. Zaključivanje jednog takvog protokola također bi pomoglo da se unaprijedi regionalna saradnja, povjerenje i pomirenje, poručeno je.

Države čiji ambasadori su potpisali izjavu jesu: Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije, SAD-a, Evropske unije, Turske (koja predstavlja Organizaciju islamske konferencije), Španije i Holandije, javila je Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije