Rukovodstvo RAK-a birati na osnovu znanja i integriteta

Radiosarajevo.ba
Rukovodstvo RAK-a birati na osnovu znanja i integriteta

Predstavnici međunarodne zajednice u BiH uputili su danas pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću u kome se naglašava da imenovanje članova Vijeća i direktora RAK-a treba da bude zasnovano isključivo na integritetu, znanju i profesionalnim zaslugama, piše Fena.

Autori pisma apeluju na Vijeće ministara da ubrza proces imenovanja generalnog direktora RAK-a, te navode da postupak imenovanja koji nije okončan već više od dvije godine ugrožava efikasno funkcionisanje RAK-a.

U zajedničkom pismu predstavnika OEBS-a za slobodu medija Mikloša Harastija, vršioca dužnosti šefa Misije OEBS-a u BiH Vadima Kuznjecova, visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i vršioca dužnosti šefa Delegacije Evropske unije u BiH Borisa Jaročeviča, izražava se zabrinutost zbog, kako se navodi, pokušaja Savjeta ministara BiH da da svoje tumačenje odredaba Zakona o komunikacijama i uvede nacionalne i političke kriterijume za odabir članova Savjeta RAK-a.

"Vijeće ministara BiH mora se suzdržati od ugrožavanja nezavisnosti RAK-a", navodi se u pismu.

Navodeći da Zakon o komunikacijama i Ustav BiH u dovoljnoj mjeri garantuju ravnopravnu nacionalnu zastupljenost unutar Vijeća RAK-a, autori pisma dodaju da se zakonom izričito nalaže da se pri imenovanju ne koriste bilo kakvi nacionalni ili politički kriterijumi, saopšteno je iz OEBS-a.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije