Zenica / Rudari u Staroj jami i Stranjanima stupili u štrajk glađu

10. 09. 2019. u 21:11:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Rudari Rudnika mrkog uglja Zenica (RMU), koji su jutros odbili izaći iz Stare jame i Stranjana, te iz jame “Sretno” u rudniku Breza stupili su u štrajk glađu nakon što u Sarajevu nije postignut dogovor sa predstavnicima Vlade Federacije BiH i Elektroprivrede BiH, prenosi Zenicablog.com.

Nekoliko stotina članova Sindikata rudara iz sedam rudnika protestovalo je danas ispred zgrade Federalne vlade u Sarajevu, da bi se nakon propalih pregovora vratili u Zenicu. U rudniku se nalazi gotovo 200 radnika.

Po završetku sastanka sa ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem i predstavnicima Elektroprivrede FBiH, predsjednik Sindikata rudara Sinan Husić je rekao kako nije postignuto rješenje koje su radnici očekivali. Prema informacijama kojima on raspolaže, rudari koji su jutros odbili napustiti rudnik neće izaći iz jama. Husić je ostao pri stavu da će 13. septembra biti realizovan štrajk u RMU Zenica i Breza.

Sindikat ima pet zahtjeva: deblokadu računa, pronalaženje krivca za postojeće stanje u rudnicima, reorganizaciju, poboljšanje uslova rada i cijene uglja.

Direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević kazao je da će se za rudnik Breza iznaći rješenje dok za Zenicu to nije slučaj. Resorni ministar Nermin Džindić rekao je da ostaje pri jučerašnjim zaključcima. Hronologija problema je iznesena na jučerašnjem sastanku ministra sa generalnim direktorom JP Elektroprivreda BiH Bajazitom Jašarevićem, direktorom Porezne uprave FBiH Šerifom Isovićem i direktorima brezanskog i zeničkog rudnika.

“Jučer smo za sat vremena uspjeli dogovoriti kako da riješimo pitanje deblokade rudnika Breza i nastavak funkcionisanja. Zato mi je žao što se danas ponovo dovodi u paket Zenica i Breza. Problem Breze smo riješili, njega ne treba vezivati za Zenicu. Direktor Elektroprivrede je jučer obećao da će iznaći sredstva, putem kreditnog zaduženja, što će do petka biti riješeno”, podsjetio je Džindić te dodao da je Zenica dužna 141 milion KM prema Poreznoj upravi, dok je obaveza Breze 88 miliona, što je pola od ukupnog duga rudnika.

Što se tiče Zenice, rekao je, nije bilo rješenja. Nije se mogla zadužiti zato što rudnik od 100 posto prihoda, 96 posto troši na plaće bez poreza i doprinosa. Gračanički rudnik, naprimjer, 33 posto troši na plaće. Među zaključcima današnjeg sastanka su iznalaženje rješenja u deset dana, kao i plan restrukturiranja Elektroprivrede.

Najavu rudara da neće izaći iz jame dok se problem ne riješi treba posmatrati kao reakciju na jučerašnju izjavu nadležnog ministra da zeničkom rudniku, odnosno dvama postrojenjima, Staroj jami i Stranjanima, prijeti zatvaranje. To bi značilo zatvaranje rudnika, gašenje 1 500 radnih mjesta i direktno ugrožavanje egzistencije čak 6 000 ljudi koji su vezani za ta radna mjesta.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA