Rudari traže povećanje cijene uglja

Radiosarajevo.ba
Rudari traže povećanje cijene uglja


Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić održao je danas, u sjedištu Vlade u Sarajevu, sastanak sa članovima Predsjedništva Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH kojem su prisustvovali i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH d.d. Elvedin Grabovica i izvršni direktor za proizvodnju JP Elektroprivreda BiH d.d. Senad Sarajlić.

Osnovne teme razgovora bile su analiza aktuelne problematike u rudnicima uglja u Federaciji BiH i zahtjevi Samostalnog sindikata radnika rudnika F BiH povodom najavljenih mirnih protesta koje su zakazali za 15. maj ove godine. 

Pored složene i ozbiljne problematike s kojom se susreću, predstavnici sindikata federalnih rudnika smatraju da je cijena uglja koji se isporučuje Elektroprivredi BiH niska i da se treba povećati. 

Konstatirano je da su tri glavna problema s kojim se trenutno suočavaju rudnici uglja nedostatak radne snage u proizvodnji, odobravanje pravilnika o radu i ličnih dohocima, te cijena uglja. 

Konstatirano je da će Uprave rudnika podnijeti zahjev prema Vladi F BiH za povećanje cijene uglja koje će nadležno ministarstvo razmotriti prema predloženoj argumentaciji i prikazati sve modele tarifnog postupka na koji će se odgovoriti do 30. juna ove godine, javlja novinska agencija Fena. 

Podržan je zahtjev sindikata da do 30. maja počne primjena pravilnika o radu i ličnim dohocima po principu preraspodjele sredstava u korist proizvodnih radnika koji su neki rudnici već donijeli, ali nemaju suglasnost na njegovu primjenu, a neki tek treba da pristupe njihovoj izradi. Dogovoreno je da se formira Komisija za izradu jedinstvenog pravilnika za sve rudnike koji bi trebao biti pripremljen do kraja godine, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije