Rudari i građani sa Dubiozom kolektiv položili zakletvu: Protest okončan

9
Radiosarajevo.ba
Rudari i građani sa Dubiozom kolektiv položili zakletvu: Protest okončan
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Rudari dočekali prvo jutro ispred Vlade FBiH

U zgradi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, u dva sata iza ponoći, završen je hitni sastanak koji je sazvao federalni premijer Fadil Novalić.

Kako je portal Radiosarajevo.ba već pisao, Vlada FBIH nije udovoljila zahtjevima rudara.

Resorni ministar Nermin Džindić je kazao da će se formirati radna grupa koja će ući u pregovore sa rudarima.

Matursko veče udar na džepove roditelja: Koliko je novca potrebno izdvojiti za ovo slavlje?

Matursko veče udar na džepove roditelja: Koliko je novca potrebno izdvojiti za ovo slavlje?

Sastanku su, osim ministra Džindića, prisustvovali svi članovi Vlade FBiH, direktor  Elektroprivrede BiH Admir Andelija, članovi Nadzornog odbora Elektroprivrede, direktori svih osam rudnika. 

Rudari su odbili poziv da prisustvuju sastanku.

Ministar Džindić je pojasnio koje su pojedine tačke iz zahtjeva prihvatljive.

"Tačka broj dva je prihvatljiva kao i tačka broj četiri. Prihvatljiva je i tačka pet, o tački osam se može svakako razgovarati. Dakle polovina zahtjeva. Zahtjev o smjeni ministara i direktora, i o tome moramo razgovarati", dodao je Džindić.

Podsjetimo, rudari iz sedam rudnika u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine i jutros su nastavili proteste ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu. Ovo im je drugi dan.

Kažu ne idu, dok im se ne ispune zahtjevi. Nezadovoljni su zbog novog pravilnika o radu i učinku kojim bi im bile smanjene plaće, odnosno povećana norma. Kažu, ionako rade u lošim uvjetima sa zastarjelom opremom.
Sinan Husić. je rekao da su oni zahtjeve poslali u Vladu i Elektroprivredu BiH.

"Jednostavna izrada pravilnika o radu i radnom učinku, smjena generalnog direktora Andelije, minimalna plata 1.000 KM, povrtaak na pregovore od 19. maja gdje smo postigli dogovor koji oni ne poštuju", ponovio je zahtjeve rudara Husić.

15:01

Rudari, koji su danas i jučer protestvovali ispred zgrade Vlade Federacije BiH, odlučili su da prekinu protest, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

Otići će kućama, ali proizvodnju neće nastaviti.

"Do 15 sati sao čekali odluku Vlade, više nećemo riskirati", kazao je Sinan Husić, predsjednik sindikata rudnika FBiH.

"Mi se vraćamo kućama, ali proizvodnja neće biti nastavljena. Jednu noć smo izdržali, ali sve ostalo je na štetu našu", dodao je.

14:30

Ovo je samo početak jednoga kraja, kaže za Radiosarajevo.ba legenda bh. glumišta, veliki umjetnik, bh. patriota, čovjek, Josip Pejaković, a u povodu protesta rudara u Sarajevu.

Pejaković koji se temom rudarskog života bavio i u svojim monodramama, dobro razumije ljude koji već drugi dan na sarajevskom asfaltu, koji pod vedrim novembarskim nebom traže svoje osnovna prava.

"Izađimo na ulice! Krenite rudari iz Breze, iz Zenice! Ne damo Bosne!", govorio je Pejaković pred Skupštinom BiH i u sudbonosnim danima početka agresije na BiH i opsade Sarajeva.

Prisjeća se toga i danas. Žao mu je što nije sa rudarima. Naime, Josip je nedavno imao nezgodu, te je pao i slomio kuk, ali nam kaže da bi rado bio sa svojim komoratima, te im, dok se još oporavlja, daje im punu podršku.

"Ovo govorim sa puno autoriteta, jer sam u monodrami: "Oj, živote", upravo pokrivao tu oblast i probleme rudara. Ustvari, i glavni junak u toj monodrami je rudar iz Kreke koji je otpušten. Ja tu problematiku dobro poznajem jer sam rudarski zet. Moj punac je bio direktor rudnika Breza, Kakanj, direktor rudarstva. Ja tu problematiku odlično dobro poznajem", priča nam Pejaković.

14.00

Dubioza kolektiv pridružila se danas rudarima i građanima na protestima ispred Vlade Federacije BiH.

Na kraju, članovi benda Dubioza kolektiv su zajedno s rudarima položili zakletvu:

"Danas kada postajem rudar,

dajem časnu rudarsku riječ,

da se neću pomjeriti ispred zgrade Vlade,

dok naši zahtjevi ne budu ispunjeni.

Dajem časnu rudarsku riječ,

da nas Vlada ovaj put Vlada neće zaj**avati,

lažnim obećanjima i kur**im radnim grupama, 

jer dok mi kupamo ugalj u rudniku,

oni kopaju noseve u toplim kancelarijama.

Rudari rade, Vlada krade, rudari rade, Vlada krade."

Zakletve Dubioze kolektiv i rudara možete pogledati u našem snimku od 23:10 minuta:

13:00

Rudari iz Rudnika mrkog uglja Đurđevik na putu su ka Sarajevu. Stižu autobusima i privatnim vozilima.

Policija ih je zaustavila kod Kladnja, ali, nakon što su odlučili da krenu pješice, policajci su ih pustili da nastave svoj put.

Prema informacijama koje je objavio RTV Slon, stiže 500 rudara.

12:25

Rudari koji su jučer došli u Sarajevo na proteste dočekali su jutro ispred zgrade Vlade Federacije BiH.

Fotoreporter portala Radiosarajevo.ba javlja da se ispred Vlade FBiH okupio veći broj rudara.

Ranije smo najavili da će samo iz Kaknja doći 10 autobusa, a sada su upravo stigli i članovi popularnog benda Dubioza kolektiv, koji su donijeli instrumente.

Pogledajte:

12:35

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić uputio je zahtjev predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsadu Zaimoviću za sazivanje vanredne sjednice ovog doma na kojoj bi se raspravljalo o zahtjevima rudara.

"Istovremeno je od federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića i direktora JP Elektroprivreda BiH Admira Andelije zatraženo da Vladi hitno dostave informaciju vezanu za stanje u rudnicima i zahtjeve rudara, a koju će Vlada FBiH uputiti ka Parlamentu FBiH", navodi se u saopćenju iz Vlade FBiH.

12.25

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas je ponovo uputio poziv sindikatima rudara na pregovore, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose sa javnošću. 

"Pozivam predstavnike sindikata rudnika uglja na pregovore s pregovaračkim timom formiranim na sinoćnjem sastanku u Vladi Federacije BiH održanim s rukovodstvima Elektroprivrede BiH i rudnika u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH. Moj poziv je otvoren 24 sata dnevno, a s ciljem da zajednički nađemo rješenja za probleme rudnika i rudara. Razgovor je jedini način da dođemo do rješenja. Ovo je odnos između EPBiH i rukovodstva sindikata i kao medijator želim pomoći", kazao je ministar Džindić.

12;:10

Nakon što je bend Dubioza kolektiv najavila da će danas doći pred Vladu FBiH, podršku rudarima dali su i članovi grupe Letu štuke.

I oni su se oglasili na svom Facebook profilu.

"Srijeda 24. 11. ispred zgrade Vlade Federacije BiH podrška rudarima. Okupimo se u što većem broju. Ovih dana...", napisali su iz grupe Letu Štuke na ovoj društvenoj mreži.

11:20

Predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić je podvukao da su posebno treba voditi računa o zdravlju radnika.

"Već smo kreirali plan za nastavak aktivnosti. Mi u svojim "kućama" imamo dovoljno uglja. Ugalj je moguće isporučiti, ako nam ispune zahtjeve. Danas šaljemo jasnu poruku - mi nećemo prihvatiti pravilnik o radu i radnom učinku. Treba neko da nas ubijedi da je sasvim ok da osnovna plaća sa 850 KM treba biti 580 KM. Teško", rekao je Husić. 

Najavio je borbu do kraja.

"Direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija nas je počeo ponovo ubjeđivati. Imamo mi osjećaj prema domaćinstvu. Rudnici su Elektroprivredi BiH davali ugalj po mizernoj cijeni. Pustite priču koji nam pokušavaju prodati. Od toga nema ništa", kazao je Husić za portal Radiosarajevo.ba.

11:00

SDP BiH traži ostavke ili smjene ključnih ljudi odgovornih za probleme u koji su rudari i rudnici dovedeni, direktora Elektroprivrede BiH Admira Andelije i premijera Vlade FBiH Fadila Novalića.

"U potpunosti podržavamo osam realnih, racionalnih i pravičnih zahtjeva Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH i smatramo da je to minimum onoga što je potrebno odmah uraditi. Iako su iz Vlade FBiH početkom godine najavili restruktuiranje rudnika i zadržavanje dostignutog nivoa ostvarenih prava rudara na terenu se dešavalo upravo suprotno.

Dok je fokus javnosti bio usmjeren na Dodikove nasrtaje na institucije BiH i njen suverenitet i teritorijalni integritet, SDA-ova vlada je smanjila platu rudarima. Laži, prevare i obmane postale su ustaljena praksa duboko kompromitovanog premijera FBiH Fadila Novalića i njegove vlade", navodi se u saopćenju SDP-a BiH, čiji je lider Nermin Nikšić.

10:00

Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH, potvrdio je da su rudari imali jako tešku noć.

"Moramo voditi računa o zdravlju naših radnika. Ugalj je moguće isporučiti, ako nam ispune zahtjeve. Danas šaljemo jasnu poruku - mi nećemo prihvatiti pravilnik o radu i radnom učinku. Treba neko da nas ubijedi da je sasvim ok da osnovna plaća sa 850 KM treba biti 580 KM. Teško", rekao je Husić. 

09.20

Fotoreporter portala Radiosarajevo.ba javlja da se ispred Vlade FBiH okuplja sve veći broj rudara.

Ranije smo najavili da će samo iz Kaknja doći 10 autobusa.

Podsjetimo, rudari traže da bude ispunjeno njihovih devet zahtjeva, među kojima su utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM i ostavka svih direktora u Koncernu "Elektroprivrede".

Rudari traže stavljanje van snage pravilnika o radu i radnom učinku, te uvezivanje radnog staža.

Sarajlije se i jutros solidarisali sa rudarima - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Sarajlije se i jutros solidarisali sa rudarima

 
8:50

Podršku rudarima pružili su i iz Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH-Kantonalni odbor Kantona Sarajevo.

"Snažno podržavamo jasne i opravdane zahtjeve vašeg sindikata i želimo da rukovodstvo i članstvo vašeg sindikata istraje u protestu do ispunjenja svih zahtjeva. Možete računati na punu podršku našeg sindikata i stojimo vam na raspolaganju za svaki vid sindikalne pomoći jer vaša borba je i naša borba", navodi se u pismu koje je potpisao Saudin Sivro, predsjednik ovog sindikata.

8:30

Kako javlja reporter Radiosarajevo.ba, građani Sarajeva su i jutros donijeli hranu i lunch pakete za promrzle rudare koji su noć roveli na otvorenom.

Podsjetimo, građani Sarajeva su sinoć i noćas rudarima u znak solidarnosti donosili hranu, piće, deke...

 

Rudari dočekali prvo jutro ispred Vlade FBiH - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Rudari dočekali prvo jutro ispred Vlade FBiH

8.00

Rudari koji su jučer došli u Sarajevo na proteste dočekali su jutro ispred zgrade Vlade Federacije BiH.

Kako javlja reporter portala Radiosarajevo.ba ispred Vlade FBiH očekuje se dolazak još 10 autobusa.

Rudari su poručili kako imaju jedinstven stav, te da neće odustati od svojih zahtjeva i idu do kraja.

Pogledajte kako je jutros ispred Vlade FBiH, gdje su rudari noć proveli pod vedrim nebom.

7:30

Nakon noći provedene pod otvorenim nebom, rudari sedam rudnika iz Federacije Bosne i Hercegovine i jutros ponavljaju kako ne odustaju od svojih zahtjeva.

Ovo im je drugi dan protesta.

kako su kazali ekipi portala Radiosarajevo.ba danas očekuju još veću podršku ostalih komorata i građana Bosne i Hercegovine.

Podršku su najavili da će im dati i članovi Duboize kolektiv.

Članovi ovog popularnog benda su putem videa na zvaničnoj Facebook stranici poručili: "Nas su zvali i dolazimo. Pred Vladom FBiH ima dovoljno mjesta. Hajdemo sutra svi!"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije