Rudari 'Breze' na pregovorima u Vladi FBiH

Radiosarajevo.ba
Rudari 'Breze' na pregovorima u Vladi FBiH

Više od 500 rudara Rudnika 'Breza' okupili su se u četvrtak u parku ispred Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, gdjenjihovi sindikalni predstavnici s premijerom FBiH Nedžadom Brankovićem i predstavnicima resornog federalnog ministarstva razgovaraju o mogućem načinu izmirenja obaveza kompanije prema radnicima iz ranijeg perioda

Naime, 21 rudar koji je tužio Rudnik ta potraživanja je dobio sudskim putem, a sada treba vidjeti kako da to pravo ostvari i preko 1.200 rudara koji nisu podnosili tužbe - rekao je Feni predsjednik Sindikata Rudnika "Breza" Alija Omerhodžić.

Rudari koji su došli u Sarajevo, također su i protiv odluke suda da se na posao vrati spomenuta grupa od 21 radnika Rudnika "Breza" koji su prije četiri do pet godina protiv Rudnika podnijeli tužbe po kolektivnom ugovoru kada je bio u krizi.

Dok je grupa rudara pregovarala unutar zgrade Vlade, ostali rudari su najavili da se neće vraćati kući dok se ne riješi njihov status.

Rudnik Breza je, prema riječima jednog od rudara, 200 rudara ne žele da sudskim putem rješavaju svoj status jer bi u tom slučaju došlo do zatvaranja rudnika čime bi veliki broj ljudi ostao bez posla.

Rudari su nam se požalili na izuzetno niske plate koje dobijaju za osam sati provedenih u jami, te da je nemoguće izdržavati porodicu sa tako malim primanjima.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije