RS: Za osam mjeseci, 166 samoubistava

Radiosarajevo.ba
RS: Za osam mjeseci, 166 samoubistava

Povodom obilježavanja Svjetskog dana prevencije samoubistava Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a ukazalo je na učestalost ove pojave i kod nas, naglasivši potrebu da se kroz multisektorski rad prevenira ova društveno negativna pojava.

Svjetski dan prevencije samoubistava obilježava se svake godine 10. septembra, na inicijativu Međunarodnog udruženja za prevenciju samoubistava i Svjetske zdravstvene organizacije, kako bi se podigla svijest o nužnosti prevencije ovog problema na svjetskom nivou.

U prvih osam mjeseci 2012. godine na području Republike Srpske izvršeno je 166 samoubistava, što je za 15,7 posto manje u odnosu na isti period lani.

Muškarci se češće odlučuju na samoubistvo

Od navedenog broja, 129 suicida izvršile su osobe muškog pola, a 37 ženskog. Najviše samoubistava izvršile su osobe starosne dobi preko 50 godina, i to 124. Ruku na sebe podigle su četiri osobe mlađe od 18 godina, njih 11 imalo je od 18 do 30 godina, u dobi od 30 do 50 godina samoubistvo je izvršilo 27 osoba.

Najčešći način izvršenja samoubistava je vješanjem - 101, zatim vatrenim oružjem 30, bombom 10, utapanjem 10, ostali načini 15. Motive i razloge često nije moguće precizno i pouzdano utvrditi. 

Neki od motiva su su teška bolest i psihičko stanje, strah od samoće, siromaštvo, loš socijalni status i neizvjesnost budućnosti, neplaćeni dugovi, neuzvraćena ljubav, alkoholizam i drugo. Za maloljetnike koji se odlučuju na ovakav korak, motivi se svode na nerazumijevanje i sukobe sa roditeljima, nesređene odnose u porodici, neuspjeh u školi i drugo.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u svom izvještaju za 2011. godinu, da jedan milion ljudi godišnje izvrši samoubistvo, te istakla da je neophodno provesti hitne aktivnosti na njihovom sprečavanju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije