RS u Moskvi vrši opstrukcije nabavke vakcina za FBiH?!

2
Radiosarajevo.ba
RS u Moskvi vrši opstrukcije nabavke vakcina za FBiH?!
Screenshot / RS u Moskvi vrši opstrukcije nabavke vakcina za FBiH?!

Na adresu Zavoda za javno zdravstvo FBiH, tačnije direktora Davora Pehara, stiglo je pismo Nikole Lakušića, za kojeg se navodi da je predstavnika Ruskog investicijskog fonda RIFD, a u kojem optužuje firmu Krajinagroup iz Banja Luke za vršenje opstrukcija u nabavci vakcine Sputnik V za Federaciju BiH.

Kompromitirajuće informacije

 Nikola Lakušić u pismu navodi kako je "dobio apel od prijatelja iz Sarajeva da im pomogne u nabavci vakcine Sputnik V" i da je to "prihvatio iz ličnih i moralnih razloga da preko svojih dugogodišnjih poslovnih kontakata i to bezrezervno", javlja N1.

Kako navodi, stupio je u kontakt s dvije firme, Tuzla farm d.o.o. i MGM farm d.o.o., radi nabavke za potrebe FBiH te da su preko tenderske dokumentacije i svih relevatnih uslova dobile tendere. 

"Iz meni nepoznatih razloga su vršene razne opstrukcije prema Moskvi i samoj nabavci vakcina u FBiH od Krajinagrupe d.o.o Banjaluke, a koja je zbog nekorektnog načina poslovanja degradirajući druge legitimne firme iz FBiH i mene lično, a i preko svojih direktnih kontakata u javnom mnijenju po cijelom regionu Balkana nastojala da naruši cjelokupan ugled kako firmi tako i mene lično lažima i kompromitirajućim informacijama. Delegacija RS je 23.3. na sastanku u RDIF u Moskvi koji je održan po njihovom zahtijevu da dobije ekskluzivni ugovor za cjelokupnu BiH, bezrezervno odbijena, što ukazuje da RDIF svakome onome koji koristi način kao što je radila Krajina grupa, ne dopusti takav čin", naveo je Lakušić.

Molim Vas...

Direktora Pehara moli da ne dozovoli da neko uzurpira ugovor potpisan s Medimpexom.

"Ovom prilikom Vas molim da ugovor potpisan sa Medimpex d.o.o. Sarajevo ne dozvolite da bilo ko uzurpira i vrši pritiske na legalno izabranog dobavljača koji će u roku, a pitanje je sata, imati potpisan ugovor sa ruskim partnerima i svu potrebnu bankarsku dokumentaciju kako bi se momentalno ušlo u dostavu vakcina za potrebe Federacije BiH. Još jednom Vas molim da stanete iza ovog projekta jer i sami vidite da su pritisci ogromni da se vakcine ne isporuče Federaciji BiH, a lično mislim da Vi ne stojite iza toga, već da ste na pravoj strani, a to je strana zdravlja i hitne vakcinacije stanovništva BiH".

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH potvrđeno je za N1 kako je ovo pismo stiglo, te da je ono proslijeđeno Vladi FBiH.

Kontaktirali smo i Lukušića koji nam je rekao da će "izjavu dati onog dana kada slete vakcine na Sarajevski aerodrom".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije