RS treba platiti odštetu žrtvama silovanja

Radiosarajevo.ba
RS treba platiti odštetu žrtvama silovanja

Međunarodna organizacija Amnesty International (AI) zatražila je danas od Republike Srpske (RS) da isplati obeštećenje žrtvama masovnih i sistemskih silovanja tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.
“Vlasti Republike Srpske moraju učiniti sve kako bi se udovoljilo ovim zahtjevima i učiniti napore na destigmatizaciji žrtava silovanja u ratu kako bi žrtve dobile priliku da pričaju o svojim patnjama”, navodi se u izvještaju AI

Prema podacima AI, vlasti Republike Srpske nikada do sada nisu prikupile podatke o ovoj kategoriji stanovništva kako bi se shvatila ozbiljnost navedenog problema:
 
Vlasti RS moraju, za početak, glasno i jasno priznati da su silovanja i drugi oblici seksualnog nasilja počinjeni u toku rata u BiH. Ovo bi pomoglo da se stvori potrebna atmosfera za javnu raspravu o ovoj temi što bi omogućilo žrtvama da ispričaju svoja iskustva i da potom traže pravdu”, kazao je direktor AI za Evropu i Centralnu Aziju John Dalhuisen.

 Tišina okružuje žrtve silovanja
Stručnjaci AI procjenjuju da je tokom agresije na BiH silovano između 20 i 50 hiljada žena, mahom bošnjačke nacionalnosti. U tri ljetna mjeseca 1992, samo u sarajevskoj bolnici, izvršeno je oko 500 abourtusa, od kojih veliki broj nad silovanim ženama

Kako je potvrđeno agenciji Anadolija (AA), Dalhuisen posebno napominje da vlasti u RS-u moraju identificirati broj žrtava silovanja u ratu i shvatiti šta su njihove stvarne potrebe danas kako bi im se pružila sva potrebna pomoć i podrška. Iz AI poručuju kako Zakon o zaštiti civilnih žrtava rata u RS nije dovoljno jasan i isključuje veliki broj žrtava seksualnog nasilja; AI smatra da vlasti RS-a moraju dopuniti ovaj Zakon kako bi se isplatila odšteta žrtvama masovnih silovanja u ratu, a što je i njihovo legitimno pravo.
 
Od izbijanja rata do danas AI je prikupio veliki broj dokaza o ženama koje su bile izložene nasilju, uključujući masovna silovanja, seksualno izrabljivanje i prisilnu trudnoću. “Tišina koja okružuje žene žrtve masovnih silovanja u ratu na prostorima RS, a što je prema međunarodnom pravom okarakterizirano kao zločin, još uvijek traje, jer vlasti i mediji ignoriraju patnje ove kategorije stanovništva.”
 
U izvještaju AI se navodi da pravda za žrtve zahtijeva da svi počinioci budu procesurani kako bi javnost uvijedjela sve posljedica takvog zločinačkog djelovanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije