RS traži podršku od Amerikanaca

Radiosarajevo.ba
RS traži podršku od Amerikanaca

Sjedinjene Američke Države (SAD) podržavaju strukturalni dijalog između Evropske unije i BiH o sistemu pravosuđa kao konstruktivan i legalan način za postizanje dogovora u sistemu bh. pravosuđa.

Ove je riječi ponovio zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Phillip Reeker tokom sinoćnjeg sastanka u Washingtonu s predsjednikom Narodne skupštine RS Igorom Radojičićem.

Radojičić je tokom susreta izrazio zabrinutost najnovijim razvojem događaja u pravosuđu BiH nakon obustave istrage u slučaju "Dobrovoljačka ulica", zatraživši podršku američke administracije sadržajnim promjenama u sistemu pravosuđa, javila je novinska agencija Fena.

MUP RS danas je uložio pritužbu Tužilaštvu BiH za 'slučaj Dobrovoljačka', pišu Nezavisne. MUP RS zahtijeva da drugi tužilac - "samo ne Jude Romano" - sprovede akcije protiv svih lica protiv kojih je obustavljena istraga te da na osnovu dostavljenih dokaza podigne optužnicu.

MUP zahtijeva da se od daljeg postupanja u cjelokupnom predmetu hitno izuzme postupajući tužilac Romano, zbog „nezakonitog, tendencioznog i pristrasnog postupanja“.

Romano je jučer obavijestio MUP da u ovom slučaju nema pravo prigovora. Iz MUP-a su Romanu odgovorili kako se ponaša "nestručno i sramotno", te da ne poznaje zakone prema kojim postupa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije