RS se zadužuje da krpa rupe u budžetu

Radiosarajevo.ba
RS se zadužuje da krpa rupe u budžetu

Poslanik Socijaldemokratske partije BiH u Narodnoj skupštini RS-a Slobodan Popović zatražio je danas od Vlade RS-a detaljnija pojašnjenja i projekciju vraćanja novog planiranog zaduženja RS-a, koje će za posljedicu imati uvećanje njenog duga za više od 600 miliona maraka.

“Mi imamo posla s Vladom koja ne zna da planira ni na rok od deset dana. Dobili smo prije deset dana materijale i ovakav dnevni red da bi se ispostavilo da ga vi tumbate danas jer imate vremenska ograničenja. Vi, dakle, niste znali prije deset dana da vam gori pod nogama, a očekujete od nas da vam vjerujemo da ćete ovih 600 miliona, za koje od nas tražite danas salasnost za zaduženje, upotrijebiti najracionalnije i najkorisnije”, rekao je Popović.

Tokom rasprave o odluci o emitovanju dugoročnih obveznica RS-a u iznosu od 120 miliona te o odluci o također indirektnom zaduživanju RS-a za račun fondova socijalne sigurnosti i javne zdravstvene ustanove od 265 miliona KM, bez kamata, Popović je pitao kako poslanici i javnost mogu da vjeruju izvršnoj vlasti kada nemaju nijedan argument za to.

“Mi za ovo nećemo glasati ni u ludilu”, kategoričan je Popović.

Oštre kritike za novo zaduženje RS-a uputio je i poslanik DP-a Dragan Čavić te upozorio da je zaduženje postalo glavni trend sadašnje Vlade RS-a, “nakon što je prethodna potrošila bez ikakvih kriterija gotovo dvije milijarde zdravog kapitala ostvarenog u privatizaciji”.

“Sasvim je jasno gdje nas ovo vodi. Mi sada idemo u zaduženje da bismo krpili rupe u budžetu i fondovima, a sutra ćemo uzimati kredite da bismo vraćali ove koje sada uzimamo. Ovo je posljedica potpuno promašene ekonomske politike koja je svoj  rezultat dala u nužnosti sadašnjih zaduženja”, upozorio je Čavić.

Zoran Latinović iz SDS-a konstatirao je da su svi parametri u RS-u zabrinjavajući, u tolikoj mjeri da se ne vidi svjetlo na kraju ovog tunela.

“Privredni rast nikakav, nezaposlenost ogromna, posebno mladih ljudi do 30 godina koji napuštaju ovu zemlju, razvoja ni na vidiku. Neuspješna privatizacija, na sudovima sve čisto, tajkuni sve rasprodali, radnici prepušteni ulici. Mi moramo biti znatno oprezniji kada je u pitanju zaduživanje RS-a. Sve ovo vodi vremenu u kome više nećemo moći ni da se zadužujemo pa ćemo prodati i ono što nam je jedino ostalo - Elektroprivredu”, ukazao je Latinović uz napomenu da SDS neće podržati odluku o novom zaduženju.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović je ponovio čitav niz uznemirujućih pokazatelja u ekonomiji i socijalnoj sferi.

On dodaje da Skupština je u ovoj godini već potvrdila zaduženja u iznosu  više od 200 miliona, a sada se traži saglasnost za više od 600 miliona.

“Saberite to i upitajte se ko će to vraćati. Ovih 120 miliona koje tražite bit će više od 200 miliona kada se budu vraćali, ali vi znate da će to vraćati neki drugi, a ne vi”, rekao je Borenović obraćajući se Vladi.

Ni PDP neće podržati ovo zaduženje.

Zaduženje RS-a putem dugoročnih obveznica RS-a u iznosu od 120 miliona ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija obrazložio je riječima da je to “uobičajen instrument svih vlada, jer su zaduženja neminovnost, a Vlada RS-a vodi računa o nivou kreditne zaduženosti”.

“S današnjim danom zaduženje RS-a je na nivou tri milijarde i 560 miliona maraka i to je nivo zaduženja koji je relativno najmanji u okruženju. Za realizaciju ove odluke vezani smo rokovima i zato je ona prva tačka dnevnog red Skupštine, jer je potrebno do 60 dana da bismo je realizirali”, naveo je on.

Planirana sredstva od 177 miliona iz kreditnih izvora iz inostranstva nisu mogla biti ostvarena zbog nepostojanja Vijeća ministara, a u tome su i sredstva MMF-a.

“Zato mi sada idemo s obveznicama”, pojasnio je Tegeltija. 

U Skupštini RS-a je u toku redovna pauza nakon koje se nastavlja rasprava o Vladinoj odluci o indirektnom zaduživanju RS-a za račun fondova socijalne sigurnosti i javne zdravstvene ustanove od 265 miliona KM, bez kamata.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije