RS protiv državnog zakona o prijevozu opasnih tvari

Radiosarajevo.ba
RS protiv državnog zakona o prijevozu opasnih tvari

U koordinaciji ministra komunikacija i prometa BiH Bože Ljubića danas je u Sarajevu održan sastanak na ministarskoj razini radi usuglašavanja stavova u svezi s Nacrtom zakona o prijevozu opasnih tvari.

Sastanku su prisustvovali, pored predstavnika Ministarstva komunikacija i prometa i predstavnici državnih ministarstava sigurnosti, odbrane, vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Direkcije za evropske integracije, entitetskih ministarstava unutarnjih poslova, Uprave za indirektno oporezivanje BiH i policije Brčko Distrikta.

Bosna i Hercegovina ima obvezu usuglašavanja zakonodavstva iz oblasti prijevoza opasnih tvari s legislativom EU.

Također, donošenje ovog zakona je preduvjet za liberaliziranie viznog režima te još jedna od obveza BiH na evropskom putu.

Cilj sastanka bio je postizanje dogovora o tom pitanju da bi BiH ispoštovala svoje obveze na putu ka Evropskoj uniji. Na sastanku nije postignut kompromis i preneseni su različiti stavovi predstavnika državnih institucija i entiteta.

Ministar unutarnjih poslova RS-a Stanislav Čađo prenio je stav Republike Srpske o ovom pitanju kazavši da navedeni zakon treba ostati u nadležnosti entiteta, ali je istovremeno izrazio otvorenost za pronalaženje kompromisa o ovom pitanju. Ostali sudionici sastanka podržali su izradu zakona.

Vijeće ministara BiH na prvoj narednoj sjednici bit će informirano o zaključcima s današnjeg sastanka, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Fena/radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije