RS: Povećanje plaće radnicima sa srednjom stručnom spremom

Radiosarajevo.ba
RS: Povećanje plaće radnicima sa srednjom stručnom spremom

Za više od 14.000 radnika, koji su budžetski korisnici, sa srednjom i nižom stručnom spremom u Republici Srpskoj, plaće će biti vraćene na nivo prije umanjenja iz 2008. godine - potvrdila je danas entitetska premijerka Željka Cvijanović. 

Za preostale budžetske korisnike kojima su ranije umanjene zarade bit će neophodno izmijeniti zakonska rješenja. U pauzi sjednice Vlade RS-a, kojoj su prisustvovali predstavnici Saveza sindikata RS-a, Cvijanović je rekla da od 35.000 radnika, njih više od 14.000 je "u prvom koraku“ vraćanja plaća, dok je drugi korak vezan za donošenje zakona o plaćama ili neku drugu mjeru. 
Za ovo, prvo, vraćanje plaća u budžetu će biti neophodno osigurati 12,6 miliona KM.

"Ove mjere treba da donesu boljitak najugroženijim kategorijama. Svjesni smo da u oblasti prosvjete, jedan veliki dio radnika, nastavnika i profesora, ostaje izuzet iz ove mjere, jer tretira samo one koji imaju srednju stručnu spremu", navela je entitetska premijerka. 
Uvjerava da će svi biti obuhvaćeni "drugim korakom“ vraćanja plaća, a cilj je da se njihove zarade vrate na nivo iz 2012. godine. 
S obzirom na to da se budžetskim korisnicima već isplaćuje januarska plaća, Vlada je donijela odluku da intervenira na način da im se jednokratno isplate stimulacije, u okviru kojih je povećanje plaća za januar, februar i mart. 
Od aprila i oni će biti obuhvaćeni zakonom o plaćama i zadržat će mjesečne iznose u predviđenom povećanju. 

Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić je naglasila da je zahtjev sindikata da svim radnicima, bez obzira na stručnu spremu, bude vraćen iznos umanjenih plaća koje su umanjene u periodu od 2008. do 2013. godine.

Ona je ponovila da je stav sindikata jasan, da je potrebno vraćanje, kako je navela, nepravično smanjenih plaća budžetskih korisnika u proteklim godinama. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije