RS: Od danas besplatna pravna pomoć za socijalno ugrožene

Radiosarajevo.ba
RS: Od danas besplatna pravna pomoć za socijalno ugrožene

U Banjoj Luci je danas otvoren prvi Centar za pružanje besplatne pravne pomoći u RS-u.

Vršilac dužnosti direktorice Centra Snežana Marjanac naglasila je da pravo na pomoć imaju primaoci socijalne pomoći, staračke ili invalidske penzije, te svi oni koji imaju lošu materijalnu situaciju, kao i djeca bez staratelja.

U narednom periodu predviđeno je otvaranje ovakvih ureda i u drugim sjedištima okružnih sudova u RS-u, a već danas je s radom počeo i Ured Centra za pružanje besplatne pravne pomoći u Doboju.

„Imaćemo pet kancelarija u kojim ćemo zapošljavat oko 30 radnika koji će pored pravne pomoći, odnosno zastupanja na sudovima, davati i pravne savijete", rekla je Marjanac.

Centar za pružanje besplatne pravne pomoći osnovan je u skladu sa Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći, a njegovo osnivanje predstavlja ispunjavanje obaveza RS-a prema građanima, kao i ispunjavanje obaveza koje RS ima u primjeni Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava, a koja je ugrađena u pravni sistem RS-a.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije