RS nikada neće isplatiti radnička potraživanja

Radiosarajevo.ba
RS nikada neće isplatiti radnička potraživanja

Predsjednik Kluba delegata hrvatskog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske Josip Jerković izrazio je nezadovoljstvo dinamikom isplate otpremnina nekadašnjim radnicima preduzeća na sadašnjoj teritoriji bh. entiteta RS-a zbog otkaza koji su im nezakonito uručeni u ratu. 

“Zaprimljeno je oko 60.000 zahtjeva za isplatu otpremnina, do sada je isplaćeno oko 4.000, a 3.500 je u fazi čekanja za isplatu”, rekao je Jerković nakon sjednice hrvatskog kluba.

Najavio je da će uputiti dopis Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS-a radi ubrzanja tog procesa, jer ako se nastavi ovakvim tempom otpremnine neće biti isplaćene ni za 20 do 30 godina. 

U informaciji o ostvarivanju ovog prava na otpremninu u 2010., koja je razmatrana na prošloj sjednici Narodne skupštine RS-a precizira se da je nadležna komisija zaprimila 58.638 zahtjeva, a riješeno je svega 16.175, još je neriješenih 42.463, što znači da je procent riješenih zahtjeva samo 27,58 posto, i to za sedam godina rada komisije.

I broj onih koji smatraju da im je radni odnos prestao nezakonito se mijenja i nije konačan, s obzirom na to da se vrše naknadni upisi u bazu podataka.

Zakonom o radu koji je usvojila Narodna skupština RS-a još u novembru 2000. godine uređeno je pitanje ostvarivanja prava na otpremninu osoba kojima je radni odnos prestao nezakonito u vremenu od 31. decembra 1991. do dana stupanja na snagu ovog zakona, odnosno do 16. novembra 2000. godine.

Ovaj zakonski akt je mijenjan i dopunjavan pet puta, a sve češće se mogu čuti primjedbe udruženja povratnika kojima se žale Bošnjaci i Hrvati da proces predugo traje.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije