'RS nije bila, nije sada, niti će ikada biti država'

Radiosarajevo.ba
'RS nije bila, nije sada, niti će ikada biti država'


Neprijatno sam iznenađen činjenicom da ste, tumačeći radni sastanak sa predsjedavajućim entitetskog parlamenta Igorom Radojičićem, bosanskohercegovačkom entitetu koji se zove Republika Srpska u više navrata javno dodijelili atribut „država“.

U pismu Bećirović otkriva kako će zbog ovog i sličnih stavova nekih drugih srbijanskih zvaničnika  izrečenih u posljednje vrijeme, zatražiti vanrednu sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta

Ovim riječima počinje pismo koje je Nebojši Stefanoviću, predsjedniku srbijanske Narodne skupštine, uputio zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović. Bećirović je pismo uputio nakon jučerašnje press-konferencije u Beogradu na kojoj je Stefanović u više navrata istaknuo da je manji bh. entitet – država.

Bećirović potom nastavlja kako je Stefanović ovim uvrijedio dio bh. javnosti i poručuje mu kako bi bilo dobro da pročita Dejtonski mirovni sporazum, „a posebno Ustav BiH kao njegov sastavni dio“:


Denis Bećirović

2 entiteta, 1 distrikt

„Ukoliko se upoznate sa gore navedenim dokumentom, bit će vam potpuno jasno da kao država postoji samo BiH koja u svom sastavu ima dva multietnička entiteta i jedan distrikt.

Za razliku od  BiH koja je u statusu države i međunarodno priznata od Ujedinjenih nacija i predstavlja trajnu kategoriju, jedan od njenih entiteta - Republika Srpska nikada nije bila, nije sada, niti će ikada biti država.“

Kako je saopćeno, Bećirović od Stefanovića još očekuje da, u cilju unaprjeđenja međudržavnih i dobrosusjedskih odnosa, ubuduće uvažava gore navedene činjenice: „To bi značilo i da poštujete suverenitet, teritorijalni integritet, nezavisnost i međunarodnopravni subjektivitet BiH što je osnov za kvalitetne odnose naše dvije države u budućnosti.“

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije