RS: Nakon prijetnji studenata potpisan ugovor o kreditu

Radiosarajevo.ba
RS: Nakon prijetnji studenata potpisan ugovor o kreditu

Nakon što su najviši predstavnici Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu (UIS) i Unije studenata RS-a zaprijetili danas da će bojkotovati nastavu i oktobarski ispitni rok, te organizovati ulične proteste, predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture u Vladi RS-a potpisali su večeras ugovor o realizaciji kredita Vlade Austrije namijenjenog dugoročnom razvoju UIS-a.

Resorni ministar Goran Mutabdžija, međutim, optužio je studente da su neprimjereno uslovljavali Ministarstvo prosvjete da prihvati spomenuti kredit.

"Zahtjevi studenata su krajnje neprimjereni. Dio Univerziteta i studenatske populacija vršio je neprimjeren pritisak na Vladu i Ministarstvo, što smatramo krajnje neodgovornim činom, jer Vlada RS-a radi najbolje za svaki dio RS-a", ustvrdio je Mutabdžija, prenosi Fena.

Naveo je da ugovor nisu potpisali svi "dok nisu iščistili sve nedoumice".

Studenti UIS-a su još ranije upozoravali resorno ministarstvo da danas, 30. septembra, ističe rok za potpisivanje ugovora kojim bi se za tu visoku školsku ustanovu obezbijedilo novih 20 miliona eura.

Ugovor se odnosi na modernizaciju i razvoj UIS-a, kao i na pitanje poboljšanja studentskog standarda.

Studenti su prethodno upozorili da opstrukcije postoje u resornom ministarstvu prosvjete i kulture RS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije