RS najavljuje tužbe protiv Ashdowna

Radiosarajevo.ba
RS najavljuje tužbe protiv Ashdowna

Individualne tužbe protiv Paddy Ashdowna, koji je kao visoki predstavnik za BIH smijenio nekoliko desetina funkcionera i službenika sa javnih i poslovnih pozicija, uskoro će biti pokrenute, rekao je juče Vitomir Popović, savjetnik smijenjenih iz RS.

On je dodao da za sada ne može dati više detalja dok optužnice ne budu objavljene.

"U stalnoj sam prepisci sa advokatima, ali još nemamo ništa zvanično, s tim da očekujemo da bi se uskoro to konačno moglo pokrenuti. Dok ne budemo imali i zvanično, ne mogu ništa komentarisati. Treba još malo sačekati", izjavio je Popović za Nezavisne novine.

Angažovan britanski tim

Kako ovaj list saznaje, bit će angažovan i tim britanskih advokata, koji će pravne aktivnosti protiv Ashdowna usmjeriti na britanskim sudovima s obzirom na to da je on britanski državljanin. Također, argument je i činjenica da Velika Britanija nije potpisala Dejtonski mirovni sporazum, čime, pravno gledano, Ashdown ne uživa imunitet OHR-a na teritoriji te zemlje.

Matthew Parish, bivši visokopozicionirani službenik OHR-a i profesor međunarodnog prava, smatra da će tužioci imati veliki izazov da na britanskim sudovima izdejstvuju osuđujuću presudu za Ashdowna. On ističe da je problem u činjenici da Ashdown nije počinio bilo kakvu kriminalnu ili ilegalnu aktivnost pod britanskim zakonodavstvom, te da nije boravio u Engleskoj kada je donosio sporne odluke.

Portal Radio Sarajevo podsjeća da je Parish, nakon prošlih opštih izbora, najavio raspad Bosne i Hercegovine, odn. recesiju Republike Srpske; Parish je ocijenio da bi se raspad trebao desiti mirnim putem jer je nacija ovdje ionako već etnički podijeljena.

Enver Kazaz: BiH se ne može raspasti

"Problem je i u činjenici da organizacije poput OHR-a djeluju u pravnom vakuumu. Njihove odluke dotiču stvarne ljude, ali te iste odluke nisu pod jurisdikcijom bilo kojeg suda. Ustavni sud BiH je uočio ovaj problem u slučaju Kalinića i zahtijevao da bh. sudovi ponovo razmotre odluke visokih predstavnika. Ali OHR je ponišio ovu odluku, što je i moralno i legalno gledano skandalozna odluka", smatra Parish.


Matthew Parish

Prema njegovim riječima, u procesima se kao argument mogu koristiti i činjenice da je ovim odlukama povrijeđena Evropska konvencija o ljudskim pravima, ali je i dodao da konvencija obavezuje vlade, a ne fizička lica.

"Ashdown nije djelovao u ime britanske vlade. Ako je i djelovao u ime bilo koje vlade, onda bi to mogla biti samo vlada BiH", pojasnio je Parish.

Na pitanje šta bi savjetovao ljudima koji podnose tužbe protiv Ashdowna, Parish je rekao da bi im preporučio da ponovo podnesu peticiju Ustavnom sudu BiH.

"Mislim da je to jedini način da konačno uništimo bonska ovlaštenja. Treba podnijeti novu peticiju Ustavnom sudu BiH, a nakon toga i Evropskom sudu za ljudska prava", rekao je on.

Šarović ne odustaje

Mirko Šarović, novi ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kojeg je Ashdown smijenio sa pozicije srpskog člana Predsjedništva BiH 2004. godine, kaže da ne odustaje od tužbe.

"Koliko znam, Vlada RS je prije više mjeseci angažovala i advokatski tim iz Amerike, koji je po tom pitanju i obradio prve slučajeve. Nadam se da će ove aktivnosti u dogledno vrijeme donijeti pozitivne rezultate", rekao je Šarović.

Ashdown je koristeći bonska ovlaštenja smijenio više desetina funkcionera, najviše iz reda srpskog naroda i prvenstveno zbog nikada dokazane "pripadnosti mreže podrške haškim optuženicima Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću", a smjenjivao je i funkcionere iz hrvatskog naroda. Kasnije je OHR rehabilitovao smijenjene funkcionere, a većina ih je najavila da će zatražiti materijalnu i moralnu satisfakciju zbog smjena.

Visoki predstavnici su od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do prije nekoliko godina smijenili oko 170 ljudi, a da nikada nisu iznijeli pravni osnov, pišu Nezavisne novine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije