RS mora isplatiti odštetu žrtvama opsade Sarajeva

Radiosarajevo.ba
RS mora isplatiti odštetu žrtvama opsade Sarajeva

Općinski sud Sarajevo donio je 17. augusta nove dvije presude prema kojima Vlada Republike Srpske mora isplatiti odštetu za Sarajlije koje su tokom rata izgubile najbliže članove porodice, potvrdio je Esad Hrvačić, advokat koji zastupa porodice ubijenih civila i žrtve rata.
Uz presudu, donesenu 13. jula ove godine, kada je Vladi RS naložena isplata 437 hiljada KM odštete za 31 Sarajliju koji je tokom rata izgubio najbliže članove porodice, sada već postoje tri presude koje je sarajevski sud donio u korist žrtava 44-mjesečne opsade glavnog grada BiH

"U slučaju nove dvije presude radi se, također, o porodicama civilnih žrtava rata. Svaki dan očekujemo završetak novih sudskih postupaka i donošenje novih zvaničnih presuda. Sudska praksa je prihvatila tužbeni zahtjev po pitanju pravnog osnova i visine štete. Očekujemo da će i ostale presude biti pozitivno rješavane", rekao je Hrvačić.

Advokat Hrvačić, kako je izjavio za agenciju Anadolija (AA), u tužbama se pozivao i na činjenicu da je Haški tribunal (ICTY) izrekao pravomoćne presude bivšim komandantima Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS Stanislavu Galiću i Dragomiru Miloševiću, koji su osuđeni na doživotni zatvor, odnosno kaznu od 29 godina zatvora zbog "terora nad civilnim stanovništvom Sarajeva".

Svaki Sarajlija ima pravo na odštetu

Po mišljenju pravnog zastupnika žrtava, presuda Galiću i Miloševiću podrazumijeva  da svaki građanin Sarajeva koji je proveo rat u opkoljenom gradu ima pravo da tuži RS jer je prošao kroz neviđenu torturu. Kako je Dejtonskim sporazumom manji bh. entitet prihvatio kontinuitet ratne RS, a krivična djela opsade Sarajeva provodila Vojska RS, odgovornost tog entiteta je neupitna.


Stanislav Galić

Po Statutu Haškog tribunala, djela koja su nastupila zbog nehumanog ratovanja ne zastarijevaju, kao ni šteta koja nastupi uslijed tih krivičnih djela

Senida Karović, predsjednica Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo (KS), kaže u razgovoru za AA kako je apsurdno govoriti o tome da bilo ko može porodicama žrtava nadoknaditi pretrpljenu bol. No, kako naglašava, presude su važne za historiju. Sekretar Unije civilnih žrtava rata KS Muzafer Teskeredžić, koji je tokom granatiranja Sarajeva izgubio oca i sestru, zadovoljan je presudama:

"Pravda je spora, ali dostižna. Mi smo jedini smogli snage i sami, bez pomoći države, podnijeli 3.700 tužbi protiv RS za učinjene zločine, odnosno za ubistva i ranjavanja naših najmilijih u Sarajevu. Zlo su uradili i zlo se mora platiti! Vjerujemo da će sve tužbe biti riješene u našu korist.“


Fikret Musić: To su vaše tužbe
Zanimljivo je da su predstavnici Pravobranilaštva RS najprije tvrdili da se u BiH dogodio građanski rat, te da RS ne može biti odgovorna za zločine. No, na koncu su dogovornost prebacivali na državu BiH, koja bi, po njima, trebala platiti odštetne iznose žrtvama. Kako je kazao Teskeredžić, neuobičajeno za predstavnike vlasti koju predvodi Milorad Dodik, u ovom slučaju su iz Pravobranilaštva RS navodili da je "RS samo entitet u okviru BiH i da je država za sve odgovorna".

On pojašnjava da su tužbe najprije bile upućene Osnovnom sudu u Banjoj Luci. Uz opstrukcije, sudovi su im ispostavljali fakture na ime navodnih sudskih taksi i do 5.000 KM po osobi! Zato su predmeti prebačeni na Općinski sud Sarajevo, sud u gradu gdje su zločini počinjeni.

Iz Unije apeliraju na sve bh. institucije da u interesu istine o Sarajevu i agresiji na BiH pomognu onim građanima Sarajeva koji su teško ranjeni tokom opsade Sarajeva, odnosno trajno ostali invalidi. Da bi mogli realizirati svoje tužbe moraju platiti vještačenja od 150 KM, jer je nalaz vještaka relevantan dokaz na sudu. Budući da je velika većina stradalih lošeg imovnog stanja, ne mogu sami platiti vještačenje.

"Svojevremeno smo bili kod premijera KS Fikreta Musića, ali on nam je samo rekao da su to naše privatne tužbe i da nam ne može pomoći!? Ovo nisu samo naše privatne tužbe. Jer, niko ne može platiti našu bol. Ali, važno je ono što ostaje za historiju. Jer, sve što nije zapisano, nije se ni desilo", kazao je Teskeredžić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije